sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Berlinul se aşteaptă să fie consultat înaintea unui atac în Siria, afirmă ministrul de externe german

Distribuie:

Publicat:

Germania se aşteaptă să fie consultată înainte ca vreunul din aliaţii occidentali să întreprindă un atac împotriva forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat joi ministrul german de externe Heiko Maas, explicând că aliaţii occidentali trebuie să aibă o poziţie comună în această privinţă, transmite Reuters.

'Este important, în acelaşi timp, să fie menţinută presiunea asupra Rusiei', le-a declarat Maas reporterilor la Dublin, după întâlnirea cu omologul său irlandez, Simon Coveney. 'Dacă vrem să facem acest lucru, noi, partenerii occidentali, nu putem avea abordări divergente', a subliniat ministrul german.

'Trebuie să ne armonizăm acţiunile şi, dacă ţări individuale întreprind o acţiune anume, m-aş aştepta ca ele să consulte guvernul german', a afirmat Maas.

În opinia sa, 'este iluzoriu să se creadă că poţi creşte presiunea asupra cuiva fără să te asiguri că toată comunitatea occidentală vorbeşte cu o singură voce'. 'Cred că este extrem de important', a subliniat Heiko Maas.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german a declarat că Angela Merkel a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre presupusul atac chimic de la 7 aprilie din Siria şi şi-a exprimat îngrijorarea legată erodarea capacităţii comunităţii internaţionale de a interzice folosirea armelor chimice.

În ce-l priveşte, preşedintele american Donald Trump a avertizat miercuri Rusia că 'rachetele vor veni' ca răspuns la atacul atribuit forţelor siriene, în care ar fi murit zeci de oameni, şi a criticat Moscova pentru sprijinul acordat lui Assad.

Guvernul britanic se reuneşte joi pentru a lua în discuţie dacă Londra se va alătura Statelor Unite şi Franţei într-un posibil atac militar în Siria, ce riscă să aducă forţele occidentale în confruntare directă cu cele ruse.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img