vineri, 19 aprilie, 2024

Biserica din Tomsa, comuna Hoceni isi serbeaza hramul

Distribuie:

Publicat:

 

De cativa ani buni, la Tomsa, in Comuna Hoceni, a intrat in obicei sarbatorirea hramului Bisericii "Sf. Nicolae", prilej de bucurie si de intalnire a satenilor cu Dumnezeu.

 

Inca de dimineata, credinciosii satului, insetati de cuvantul lui Dumnezeu ori pur si simplu de reintalnirea cu ceilalti localnici, s-au adunat in fata lacasului de cult pentru a-l cinsti pe Sfantul Ierarh Nicolae.

 

La semnalul traditional al clopotelor bisericii a inceput procesiunea, iar credinciosii, vreo 40 la numar, au primit binecuvantarea arhiereasca la Sfanta Liturghie oficiata de Parintele Cristian, cel care pastoreste comunitatea din Tomsa de aproape opt ani.

 

Imediat dupa slujba, cu sprijinul Primariei Comunei Hoceni, satenii vor primi o masa calda la scoala din sat. Au pus mana de la mana, asa cum o fac an de an, iar fiicele satului, au pregatit bucate alese de post pentru toti cei prezenti.

 

Piatra de temelie a noii bisericii filiale cu hramul "Sf. Nicolae" din Tomsa, a fost pusa la data de 6 august 2001 de catre PS Ioachim Mares, fost episcop al Husilor in perioada 1996-2009, la initiativa autoritatilor, in frunte cu domnii Gheorghe Hoha si Grigorie Cehan, fii ai acestor meleaguri.

 

Lucrarile de constructie au inceput in anul 2009 si s-au finalizat doi ani mai tarziu.

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai crestinismului, este un personaj real din istoria Bisericii, devenit simbol al bunatatii sufletului, fiind numit "chip al blandetilor", mai ales pentru ca a imbinat smerenia cu darnicia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img