joi, 28 martie, 2024

Blestemul nucului! Iata ce se intampla daca plantezi un nuc sau daca ai deja unul in curte. Este mai rau decat iti imaginezi! Tu stiai asta?

Distribuie:

Publicat:

Nucul este inconjurat de numeroase mituri si superstitii. Dincolo de ele, frunzele si fructele nucului au efecte benefice evidente pentru organism.

In traditia populara, nucul trebuie plantat in curtea unui gospodar care vrea sa marcheze un eveniment foarte important din viata lui, cum ar fi nasterea unui copil.

O alta superstitie spune ca nu este bine sa plantam nuci, intrucat atunci cand trunchiul pomuluiva ajunge sa aiba grosimea gatului celui care l-a planta, persoana respectiva va muri.

De Rusalii, femeile de la tara duc la biserica frunze de nuc si apoi le pun la streasina caselor, pentru ca nucul sa le fereasca familia de necazuri.

Cel mai cunoscut mit despre nuc este insa cel care sustine ca nu este bine sa dormim la umbra unui pom de acest fel, pentru ca frunzele sale contin mult iod. Desigur, este doar un mit, nu a fost demonstrat nimic din punct de vedere stiintific. Un pericol real pentru sanatate poate sa apara insa daca nu depozitam corect nucile. Ele pot fi infestate cu aflatoxina, un mucegai care poate duce inclusiv la dezvoltarea unor forme de cancer.

Exista o specie de pom pentru taierea careia cetatenii au nevoie de autorizatie de la autoritati, altfel risca sa fie sanctionati cu o amenda de pana la 10.000 de lei.Regula este valabila indiferent daca cetatenii vor sa taie un singur pom din aceasta specie sau mai multi, chiar daca este vorba de propria curte, scrie avocatnet.ro.

Nucul este o specie de pom protejata de lege in momentul de fata. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate si vor sa-i taie sunt obligate sa ceara o autorizatie, pentru obtinerea careia trebuie indeplinite anumite conditii.

Cultura nucului din categoria pomi razleti (adica situati la distanta unii de altii) este reglementata in mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, taierea nucilor razleti, indiferent de proprietar, se face in baza unei autorizatii.

Indiferent de sistemul de cultura despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi razleti), actul normativ stabileste ca taierea nucilor in lipsa autorizatiei poate fi sanctionata de autoritati cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img