marți, 19 martie, 2024

BNR: Foarte multi oameni au adunat numai saracia si lipsa de speranta, in timp ce grupuri restranse au acumulat avutii

Distribuie:

Publicat:

Topul societatii cuprinde grupuri restranse de cetateni care au acumulat avutii foarte importante, la polul celalalt foarte multi oameni au adunat numai saracia si lipsa de speranta, reiese dintr-o prezentare a prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.

'Intelegem conceptual si operational nevoia acumularii rapide de capital pentru asigurarea unei stabilitati in crestere a democratiei din Romania. In conditiile unui produs intern brut limitat an de an, aceasta asimetrie libertate — raspundere a generat o repartitie total inechitabila a PIB concretizata intr-o polarizare sociala accentuata. In topul societatii se regasesc grupuri restranse de cetateni care au acumulat avutii foarte importante, iar la polul celalalt foarte multi oameni au adunat numai saracia si lipsa de speranta', se arata in document.

Conform prezentarii prim-viceguvernatorului, in Romania, capitalul, profiturile si avutia s-au format, in mare masura, dupa 1989, ca urmare a acordarii catre diferite grupuri de interese, prin legi, a unor libertati nelimitate in conditii de raspunderi limitate.

'Aceasta, din graba de a crea conditii pentru acumularea cat mai rapida de capital de catre cei creativi si inventivi, cunoscand ca, asa cum afirma Benjamin Constant (1819), democratia actuala, spre deosebire de cea antica, bazata pe sclavie si razboaie perpetue, se fundamenteaza pe capital. Dar, din nefericire, pe langa persoanele creative si inventive, au acumulat mult capital, in mod ilegal si imoral, numerosi specialisti in inginerii economico-financiare', sustine Georgescu.

Este necesara constientizarea, de catre elite si decidentii politico-administrativi, arata prezentarea, a faptului ca se impune corectarea cat mai rapida a cadrului juridic, dupa modelul tarilor europene dezvoltate, prin introducerea de prevederi care sa asigure aplicarea, in mediul de afaceri, a constrangerilor bugetare tari, specifice economiei de piata functionale.

'Legea se impune a stipula cu claritate conditii privind asigurarea seriozitatii cu care antreprenorii se angajeaza in afaceri (nivel adecvat al capitalului social initial si obligativitatea mentinerii acestuia pe durata de functionare a firmei), precum si prevederi concrete referitoare la conditiile iesirii rapide (exit) de pe piata a firmelor decapitalizate, ai caror proprietari nu mai au capacitatea financiara sau dorinta de a investi prin aport de capital nou, desigur, cu stabilirea modului de conciliere cu creditorii acestor societati comerciale.Totodata, este necesar sa se desemneze institutiile statului responsabile cu aplicarea ferma a cadrului juridic, astfel imbunatatit, care normeaza activitatea firmelor si sa se actualizeze, de asemenea, nivelul capitalului minim pentru firmele organizate ca SRL in Romania, in vederea intaririi bazei de capital a economiei reale', mentioneaza sursa citata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img