marți, 19 martie, 2024

BNR, reactie RAPIDA la acuzatiile lui Valcov: Daca s-ar folosi media tranzactiilor, nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creste

Distribuie:

Publicat:

În primele 19 zile din luna februarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 şi 6 luni a devenit mai mică decât media tranzacţiilor efective, astfel că, dacă s-ar folosi acest indicator în calcularea ratelor, acestea ar creşte pentru luna în curs, a declarat, marţi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, ca reacţie la acuzaţia lansată de consilierul premierului, Darius Vâlcov, conform News.ro.

 

Băncile din România nu s-au împrumutat deloc, între ele, în luna ianuarie, iar cotaţiile ROBOR la 3 şi 6 luni au fost folosite pentru a ”umfla” ratele populaţiei, a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, Darius Vâlcov.

”În altă ordine de idei, dacă nu ştiaţi, în luna ianuarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 şi la 6 luni a fost 3,27. Numărul tranzacţiilor la 3 şi la 6 luni a fost un mare ZERO. (Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotaţiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populaţiei)”, a scris Vâlcov, marţi.

Suciu a atras atenţia, însă, că tendinţa din piaţă s-a inversat începând din 25 ianuarie.

”Acestea sunt datele pe luna ianuarie, dar, începând cu 25 ianuarie, tendinţa din piaţă s-a inversat. În consecinţă, pe primele 19 zile din februarie, media cotaţiilor ferme la ROBOR 3 luni e 3.12% şi ROBOR 6 luni e 3,32%, în timp ce media tranzacţiilor efective este mai mare – 3,39%. Iar această tendinţă continuă. Ceea ce ar însemna că, dacă s-ar folosi acest indicator – media tranzactiilor efective – şi nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creşte pentru luna în curs”, a spus Suciu, la solicitarea News.ro.

Pasajul legat de evoluţia ROBOR apare sub un alt pasaj, prin care Vâlcov neagă acuzaţiile potrivit cărora teza sa de doctorat este una parţial plagiată. Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată "Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", sunt plagiate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img