vineri, 29 martie, 2024

BNR URECHEAZA Guvernul Dancila: ‘Masurile fiscale, taxa pe activele bancare si IRCC mentin incertitudinile legate de inflatie’

Distribuie:

Publicat:

Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflației continuă să fie legate de impactul măsurilor fiscale și bugetare implementate în acest an, inclusiv cel al taxei pe activele bancare și al indicelui IRCC asupra creditării, a anunțat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, conform Mediafax.

Incertitudini şi riscuri semnificative sunt legate de conduita politicii fiscale și a celei de venituri și de condițiile de pe piața muncii. Rămâne, de asemenea, preocupantă evoluția deficitului de cont curent. Importante sunt și incertitudinile legate de ritmul creșterii economiei zonei euro și a celei globale, de evoluția prețului petrolului pe piețele internaționale, de conduita politicilor monetare ale BCE și Fed, precum şi ale băncilor centrale din regiune, a adăugat guvernatorul, după ședința Consiliului de Administrație al instituției pe probleme de politică monetară.

În ședința de miercuri, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu întărirea controlului asupra lichidității de pe piața monetară; totodată, a decis menţinerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția mai 2019, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.

Noul scenariu al prognozei evidențiază perspectiva menținerii ratei anuale a inflației pe parcursul următoarelor trei trimestre deasupra intervalului-țintei, urmată de revenirea și menținerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului, până la finele orizontului prognozei, în condițiile revizuirii în sens ascendent a traiectoriei ei prognozate, mai cu seamă pe orizontul scurt de timp.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img