vineri, 29 martie, 2024

BNR va anunta in septembrie noile reguli privind limitarea gradului de indatorare in cazul creditarii populatiei. Isarescu: „Nu sugrumam creditul, vrem sa-l tinem in limite prudente“

Distribuie:

Publicat:

Noile reguli privind limitarea gradului de îndatorare în cazul creditării populaţiei apar în perioada următoare, cel mai probabil în septembrie, în prezent discutându-se procentele. Iar prin noile reguli BNR nu vrea să „sugrume“ creditul şi nici să-l tempereze, ci vrea să-l menţină în limite prudente, după cum a indicat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

În ultima perioadă au apărut discuţii privind limitarea gradului de îndatorare a populaţiei la un nivel mult mai scăzut, după modelul de plafonare practicat înainte de 2007, când România nu aderase la UE. Până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%.

„Cam în vara asta. Vara în România se prelungeşte… cam în septembrie. Am discutat şi cu băncile. Procentele încă le discutăm. Sub nicio formă nu vrem să sugrumăm creşterea creditului şi nici creşterea economică. Nu sugrumăm creditul, nu vrem nici să-l temperăm. Vrem să-l ţinem în limite prudente. Aceasta este meseria noastră. Îndatorarea populaţiei este şi o chestiune de securitate naţională, nu te poţi juca“, a declarat ieri guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul privat a devenit unul dintre principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare, fiind evaluat de BNR la categoria „riscuri ridicate“, în special pe segmentul popu­laţiei. Una dintre problemele amintite de guvernatorul BNR este gradul ridicat de îndatorare în special pe segmentele „mai puţin avute“.

zf.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img