marți, 23 aprilie, 2024

Boala care poate fi anuntata de racelile frecvente

Distribuie:

Publicat:

Sunteti mai mereu raciti, in ciuda tratamentelor? S-ar putea ca de fapt sa nu fie vorba de raceala, ci de astm bronsic. Nu toate formele acestei boli debuteaza cu o criza de sufocare. O persoana cu astm bronsic are momente in care se simte foarte rau si momente in care este foarte bine. Daca nu ajunge la medic in perioada in care are crize, boala este greu de depistat. Chiar si analizele ies bine. In plus, exista si forme cu simptome inselatoare. Nu e de mirare ca multi pacienti sunt diagnosticati si dupa 2-3 ani de la debutul astmului.

Un simptom inselator este tusea seaca. Problema este ca poate avea peste 20 de cauze, printre care refluxul gastroesofagian, sinuzita, rinita alergica, dar si astmul. Dr. Veronica Surlea, medic primar pneumolog: Orice tuse care nu este productiva, care treneaza mai mult de 4-6 saptamani trebuie investigata si efectuarea unei simple spirometrii cu test bronhodilatator poate sa elucideze etiologia tusei.

Si senzatia de greutate in piept poate fi semnul unui astm bronsic, dar si al altor afectiuni. Dr. Veronica Surlea, medic primar pneumolog: Uneori aceasta simptomatologie poate fi pusa pe seama unei malformatii a cutiei toracice, pe seama unei oboseli cronice, de multe ori e confundata cu durerea din infarctul de miocard sau pur si simplu din cauza cresterii in greutate.

Crizele de sufocare sunt semn clar de astm, dar nu toate sunt spectaculoase si astfel pot fi trecute cu vederea. In plus, poate aparea si un suierat. Dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog: Ei simt o greutate in a trage aer in piept, dar si in momentul in care expira, atunci apare suieratul respectiv. Se aude. Multe persoane descriu crizele de sufocare acel suspin, acel oftat adanc. Nu! Asta nu se numeste dispnee, cu totii mai avem din cand in cand cate o apasare pe suflet, cu totii simtim din cand in cand nevoia sa oftam adanc. Respiratia suieratoare poate aparea si in timpul unor asa-zise raceli.

Dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog: Marea majoritate a oamenilor considera ca au racit si de asta au respiratia asta suieratoare, ajung sa se trateze cu antibiotic, de multe ori cu medicamente luate din farmacii, episodul lor trece, dupa care reapare. In timpul acestor episoade poate curge si nasul, iar ochii pot sa usture ori sa se inroseasca. Asta pentru ca astmul merge uneori mana in mana cu rinita alergica sau conjunctivita.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img