vineri, 19 aprilie, 2024

Boala care ucide, anual, aproape un milion si jumatate de oameni

Distribuie:

Publicat:

Circa 325 de milioane de persoane din intreaga lume traiesc cu o infectie cronica de hepatita B sau C si foarte putine stiu acest lucru, potrivit cifrelor publicate, astazi, de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Virusul hepatitei ucide anual 1,34 de milioane de persoane, numar comparabil cu cel al deceselor cauzate de tuberculoza si de SIDA.

„Cea mai mare parte a acestei populatiei nu a fost testata si nu are acces la tratament“, potrivit reprezentantilor OMS, care au adaugat ca „milioane de persoane“ risca sa dezvolte o boala cronica sau un cancer si sa moara. Mortalitatea provocata de hepatita este in crestere (+ 22% intre 2000 si 2014), in timp ce numarul deceselor cauzate de tuberculoza si de SIDA este in scadere, a afirmat Dr. Gottfried Hirnschall, director al programului de combatere a hepatitei din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, citata de AFP.

Hepatita este o boala silentioasa, care poate provoca boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Potrivit OMS, doar 9% din pacientii cu hepatita B si 20% dintre bolnavii de hepatita C stiu ca au contactat infectia. De asemenea, potrivit lui Yvan Hutin, un specialist in aceasta boala in cadrul OMS, numarul persoanelor care primesc tratament pentru aceste boli este extrem de redus. „Doar 8% din pacientii (1,7 milioane de persoane) care stiu ca sufera de hepatita B primesc tratament”, a spus acesta. 

Acest nivel scade la 7% (1,1 milioane de persoane) in cazul pacientilor cu hepatita C. in 2015, circa 1,75 de milioane de persoane au fost infectate cu virusul hepatitei C (HCV), crescand la 71 de milioane numarul persoanelor care traiesc cu HCV. De asemenea, potrivit OMS, 257 de milioane de persoane traiesc cu virusul hepatitei B (HBV). Exista vaccinuri impotriva hepatitei B, precum si tratamente care trebuie luate atunci cand infectia este depistata. 

Potrivit OMS, pentru hepatita C nu exista niciun vaccin, insa aceasta se poate vindeca in 2 sau 3 luni de tratament, costul acestuia ajungand, in prezent, la circa 200 de dolari de pacient. Hepatita B se transmite in principal de la mama la copil si este prezenta in special in Asia de Est si de Sud-Est si in Australia, unde au fost raportate 115 de milioane de cazuri. 

A doua mare zona afectata de hepatita B este Africa, cu 60 de milioane de cazuri. Hepatita C, contractata prin sange sau prin alte fluide corporale, este prezenta mai ales in tarile orientale (15 milioane de cazuri), in Europa (14 milioane), in Africa (11 milioane) si in Asia de Sud-Est (10 milioane). 

OMS isi propune sa testeze 90% din populatie si sa trateze 80% din pacienti pana in anu 2030. „Exista deja teste rapide, care costa mai putin de un dolar“, a completat Hirnschall. Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei va fi sarbatorita la 28 iulie si va avea drept slogan „eliminarea hepatitei“.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img