vineri, 29 martie, 2024

Bolile care pot fi provocate de vopselele pentru ouale de Paste

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca ati intrat in febra cumparaturilor de Paste nu ignorati etichetele. Mai ales cand este vorba de vopsea de oua. Dupa ce au analizat cu ochi critic etichetele a peste 50 de vopsele, specialistii unei asociatii pentru protectia consumatorilor au constatat ca de Paste ouale se coloreaza cu E-uri. Unele produse au chiar si 10 aditivi alimentari.

Nu exista pe rafturile magazinelor sau in piete vopsea de oua fara E-uri. Este concluzia la care a ajuns o asociatia pentru protectia consumatorilor. Dupa ce au analizat 53 de produse, specialistii au descoperit 22 de aditivi alimentari si coloranti. Majoritarea vopselelor au, in medie, cate 5 astfel de substante. Sunt si produse unde numarul aditivilor este dublu.

Cei mai utilizati aditivi alimentari folositi in vopseaua pentru oua sunt acidul lactic si azorubina, depistati in cazul a peste 60% dintre produse. Albastrul briliant a fost gasit in cazul a 27 de produse, adica in aproape 51% din total. Iar acidul citric si tartrazina sunt E-uri gasite in 40% dintre vopsele.

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranti, spun medicii nutritionisti.

Lygia Alexandrescu, medic nutritionist: Tartrazina are efect carcinogen. Consumata, sa spunem timp de o saptamana, din ouale vopsite poate da reactii de la cele mai simple alergii, pana la reactii care necesita control medical. Varsatura, constipatie, stare generala proasta in special de natura digestiva, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de oua colorate cu substante de sinteza.

Periculosi, mai ales in cazul copiilor, sunt aditivii care coloreaza ouale in rosu si albastru, adica azorubina si albastrul briliant. Medicii merg si ei pe principiul batranesc: ce-i mult, strica. Adica nu mai mult de doua oua pe zi. si sa ne spalam bine pe maini dupa ce curatam ouale.

Si sa alegem vopsea cu cele mai putine E-uri. Pentru asta, insa, trebuie citite cu atentie etichetele.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons: Discutam de un ou care are 3-5 aditivi si mai luam un cozonac cu 5 aditivi, mai luam un suc cu 16 aditivi… Toatea acestea se cumuleaza pana la urma in organism.

Exista si retete naturale de vopsire a oualor. Ioana Bobaru, producator: Foi de ceapa rosie si foi de ceapa normala, sfecla rosie. Nu se ia culoarea pe maini daca se vopseste natural.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img