vineri, 26 aprilie, 2024

BOMBA anului! PSD vrea ELIMINAREA UDMR din Parlament

Distribuie:

Publicat:

Decizia UDMR de a semna rezolutia de autonomie genereaza reactii virulente din partea PSD. Deputatul PSD, Razvan Rotaru, propune schimbarea legii electorale in asa fel incat un partid sa fie obligat sa treaca pragul electoral de 5% in toate judetele tarii, nu doar in anumite zone. O astfel de modificare ar putea conduce la eliminarea UDMR din Parlament, stiut fiind faptul ca acestora le este aproape imposibil sa obtina peste 5% in toata tara.

Razvan Rotaru a transmis si o scrisoare catre presedintele Klaus Iohannis, in care ii solicita organizarea unui referendum national.

”2. Sunteti de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel national pentru accesul fiecarui partid politic in Parlamentul Romaniei si introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic in fiecare judet din tara pentru accesul in Parlamentul Romaniei?

Maghiarii vor regiune autonoma cu organism legislativ si executiv in Tinutul Secuiesc

Da     Nu

”Le voi propune colegilor de la toate partidele, atunci cand incepe sesiunea parlamentara la 1 februarie, sa actualizam legea electorala prin introducerea pragului electoral pentru fiecare partid in fiecare judet din tara, astfel incat sa avem o reprezentare cat mai fidela a tuturor cetatenilor in Parlamentul Romaniei. Cred ca se impune sa eliminam o regionalizare a votului in care un partid regional care obtine un numar mic de mandate, dar depaseste pragul stabilit la nivel national, ajunge sa decida majoritatea parlamentara necesara formarii guvernului. In aceste conditii, partidul regional ajunge in pozitia de a impune anumite decizii politice contrare interesului general existent la nivel national. Cred ca niciun cetatean roman nu isi mai doreste aceasta situatie”, a subliniat deputatul PSD.

Deputatul este de acord cu punctul de vedere exprimat de presedintele PSD, care a declarat ca autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc este un lucru neconstitutional si de neacceptat.

Formatiunile politice maghiare din Romania – UDMR, PPMT si PCM – au semnat, luni, la Cluj-Napoca, o declaratie comuna privind armonizarea conceptelor de autonomie, pentru a avea o pozitie comuna pe viitor la orice dezbatere a subiectului, inclusiv in relatia cu autoritatile romane. Documentul vorbeste despre trei tipuri de autonomie – teritoriala, locala si culturala -, pe care formatiunile maghiare vor sa le discute cu politicienii romani pentru a fi “codificate din punct de vedere legislativ”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img