marți, 19 martie, 2024

Botosaneanul care revolutioneaza agricultura. Secretul recoltelor bune cu efort minim si cu bani putini

Distribuie:

Publicat:

Secretul recoltelor bune cu efort minim si cu bani putini

Liviu Lionte este un agricultor neconventional. Nu a trait toata viata pe ogoare si nici nu urmeaza calea batatorita a legumicultorilor cu traditie din judetul Botosani. Tot ceea ce face este altfel in special in agricultura. Pentru sateanul din Oraseni, agricultura conventionala nu reprezinta in niciun caz o atractie. El este cel care a adus la Botosani, un nou concept, numit permacultura. Practic a cautat pe internet o metoda ieftina de a realiza o recolta cat mai bogata scrie adevarul.ro

” Noi am venit cu un concept nou pentru a economisi costurile de productie si mai ales timp si a fi cat mai eficienti. Cautam eu si fratele meu pe internet o metoda diferita de monocultura, care nu mergea foarte bine. Este si o zona secetoasa si nu se obtineau rezultate bune. Asa ca am dat peste acest concept pe care l-am studiat bine, permacultura”, spune Liviu Lionte. Practic este vorba de crearea unui ciclu natural prin care plantele sa se dezvolte de la sine, cu o interventie minima din partea omului. Legumele cresc, se dezvolta, ajung la maturitate, dau rod. Apoi mor, sunt ingropate de zapada. Semintele sunt lasate pe loc, la fel ca si o parte a recoltei neculese iar odata cu venirea primaverii plantele sunt lasate sa se regenereze singure din semintele lasate ”in hibernare”.

”Nu se mai rascoleste pamantul, nu se mai ara, nu se mai discuieste si nu se mai fac toate operatiunile clasice. Se urmareste a se imputina munca si daca se poate spune asa si a economisi timp. Ce nu se recolteaza se lasa pe loc si samanta hiberneaza iar in urmatorul an se regenereaza. In natura totul este ciclic. Daca invatam acest lucru si mai ales ajungem sa respectam legile naturii, nu are cum sa nu iasa”, spune agricultorul botosanean. Mai mult decat atat acesta spune ca respectul pentru natura este important.

”Interventia omului trebuie sa fie minima. Fara chimicale si materiale de sinteza, compusi si asa mai departe. Totul cat mai aproape de natura”, precizeaza aceasta. De altfel in gradina sa, Liviu Lionte nu are decat piatra, pamant si lemn. O adevarata ”jungla” vegetala pe care o lasa sa se dezvolte de la sine si sa dea roade. Rezultatele sunt uluitoare. Totodata beneficiile sunt uluitoare atat pentru om cat si pentru mediul inconjurator. ”Nu este nimic sintetic. Totul este natural. Se restabileste, mai precis, echilibrul natural pe care omul l-a stricat.”, spune Lionte.

”Roade ca in cartile de povesti”

Dupa ce s-a convins ca acesta este drumul de urmat, Liviu Lionte s-au pus pe treaba in 2014. Dupa doar doi ani de permacultura, intr-o gradina obisnuita de mai bine de trei sute de metri patrati, Liviu Leonti a crescut cu succes, lasand pur si simplu plantele sa se dezvolte singure, cu interventii minime de toaletare si plivire, o cultura impresionanta de ardei, rosii, castraveti,dovlecei,soia,cartofi si multe alte legume. La prima vedere gradina botosaneanului pare ciudata. Straturi uriase, lungi de aproape 10-12 metri si inalte de peste 40 de centimetri, cu pamant strans in ”ghivece” uriase de nuiele impletite, adapostesc trufandale si bunatati parguite. Pentru a nu creste in toate directiile, plantele sunt dirijate cu ajutorul tot a unor impletituri din nuiele.

”Este extraordinar ce a iesit intr-un timp foarte scurt. Sunt roade ca in cartile de povesti. Si doar aprofundand ciclul naturii. Lasand-o sa-si faca treaba. Fara sa o forteze nimeni. A fost un pariu cu mine, cu natura, pe care ne-a lasat sa-l castigam. Am oferit respect si atentie, iar ea ne-a oferit roade.”, precizeaza agricultorul botosanean. Acesta spune totodata ca deja foarte multi oameni care trec sau aud de gradina sa ”Science Fiction” ii bat la poarta curiosi. ”Am destui oameni care vin sa cumpere legume. Prima data sunt curiosi, apoi se convind singuri ca este vorba de ceva extraordinar. Nu este nimic artificial aici. Doar ce ofera natura. Ii las sa se plimbe si sa culeaga cu cosul, ce vor ei.”, spune Lionte.

”Solul este foarte important”

Daca la prima vedere lucrurile par usoare, Liviu Lionte are insa secretele sale, dupa ani de studii, in care nu a pus mana pe sapa ci doar a citit despre permacultura. Este bucuros insa sa impartaseasca cunostintele sale, fiind ferm convins ca permacultura este viitorul in agricultura. ”Acesta este viitorul. Ne-am batut joc de natura si am epuizat-o. De aici si seceta si multe fenomene pe care noi ne facem ca nu le intelegem. Trebuie sa revenim la respectul pentru natura si sa-i intelegem ciclicitatea”, spune botosaneanul. Totodata desi gradina da aproape roade singure dupa doi ani, cu efort mic si interventii minime, pregatirea acestui circuit a necesitat multa munca. Cei doi frati au sapat intreaga gradina la harlet si spun ei ”au pregatit pamantul”, fara de care nu s-ar fi bucurat de roade.

”Solul este foarte important, este vital de altfel. Gradina a trebuit pregatita. Solul trebuie sa fie cat mai afanat, cat mai accesibil radacinilor plantelor, pentru a fi cat mai stabile. O sa trebuiasca 3-4 ani pana ne formam solul. Desi avem deja rezultate, nu am terminat. Mai avem de lucrat la sol”, spune Lionte. Solul a fost deasemenea imbunatatit cu ingrasaminte, inclusiv microorganismele fiind lasate sa-si faca treaba pentru afanarea acestuia.

Legumicultura revolutionata cu lana de oaie

Dincolo de principiile generale ale permaculturii, Liviu Leonti a venit cu niste idei pe care le considera revolutionare. Pentru toti cei care-i viziteaza gradina, faptul ca straturile sunt invelite in lana reprezinta o surpriza. Este una dintre ideile botosaneanului aplicate in gradina sa. ” Am folosit lana pentru a mentine umiditatea, confruntandu-ne mai ales cu lipsa precipitatiilor. Noi punand lana peste sol, protejam pamantul si il scutim de stresul pedologic. Aceasta lana mentine apa. Cand ploua ea se umezeste si tine si cate trei saptamani, in perioada de seceta. Este ca un sistem de izolatie. Este ceva putin cunoscut si pe care noi il aplicam cu succes. Putem spune ca este si un leac la seceta.”, spune agricultorul. Totodata Lionte spune ca mentinerea umiditatii este una dintre prioritati, iar culmea, lana il ajuta de minune. ” Odata ce tii umiditatea pe o anumita zona, atragi si precipitatii iar plantele se simt foarte bine.”, adauga acesta. Totodata botosaneanul este pregatit de noi experimente in gradina. Mai precis vrea sa combine diferite culturi, tocmai pentru a asigura suficienta apa pentru toate plantele si noi circuite in natura. ” Vrem sa facem un experiment. Vrem sa combinam plantele de suprafata cu radacinoasele. Radacionoasele trag apa, o aduc la suprafata din pamant, pentru celelalte plante de deasupra.”, spune legumicultorul din Oraseni.

Concept invatat de la mayasi si cultura Cucuteni

Liviu Lionte spune ca desi metodele par noi, ele de fapt sunt vechi dar uitate de oameni. Mai precis agricultorul botosanean precizeaza ca acest tip de agricultura ar fi fost practic in cadrul culturii Cucuteni, acum aproape 6000 de ani dar si de mayasi. ” Este un concept redescoperit practic. Din ceea ce am cercetat a fost folosit cu succes de strabunii nostrii dar si in culturile stravechi precum Cucuteni. Inclusiv civilizatia mayasa folosea acelasi sistem in trepte cu apa la fiecare nivel”, spune acesta.

Ieftin si productiv

Agricultorul din Oraseni, spune insa ca dincolo de productia suta la suta naturala si timpul scutit, cu acest tip de permacultura se diminueaza foarte mult costurile. ” In primul an se poate economisi intre 30 si 35%, in al doilea an 50 si 55%, urmand ca in urmatorii an sa ajunga la 80-85%. Daca reusesti sa stabilesti acest ciclu firesc al plantelor, este clar ca interventiile sunt minime, iar costurile la fel. Lasi natura sa produca pentru tine”, spune Lionte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img