sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Branza topita, aliment periculos pentru sanatate?

Distribuie:

Publicat:

Branza topita este foarte apreciata in Romania si reprezinta un deliciu pentru multi copii. O vedem mereu pe rafturile magazinelor, uneori este mai scumpa daca apartine unui brand mai mare, iar alteori este mai ieftina daca este „no-name”. Dar.. branza topita are un continut ridicat de fosfati, iar acestia impiedica asimiliarea calciului in organism. Nutritionistii spun ca acest produs alimentar nu aduce niciun beneficiu atunci cand este consumat, iar pe langa asta, contine foarte multi emulgatori, grasimi saturate, sare si foarte multa apa. De altfel, branza topita este facuta din resturile de branza, combinate cu emulgatorii daunatori si se fierb in oale imense. Rezultatul este branza topite pe care o gasim pe rafturile magazinelor.

61 de tipuri de branza topita au fost controlate pentru a se vedea ce substante contin, iar concluzia a fost ca toate tipurile de branza topita contin astfel de substante periculoase pentru organism, fie ca ele contin 10 E-uri, 6 E-uri sau doar doua E-uri. Din 61 de tipuri de branza topita, 26 dintre sortimente contin E330, acid citric, care este cancerigen. Branza topita este procesata foarte mult cu saruri de topire pentru a dispersa proteinele din branza si pentru a le omogeniza, facand-o elastica.

Multe dintre sortimente contin peste 3 grame de sare la 100 de grame de produs, ceea ce este foarte mult in conditiile in care cantitatea maxima pentru un copil este de 3 grame pe zi, iar pentru un adult de 5 grame. Asadar, daca un copil consuma 200 de grame de branza topita, deja si-a dublat doza zilnica maxima de sare. Un alt E foarte daunator este E250, care este un conservant, ce distruge microflora probiotica a copiilor, putand duce la scaderea imuntatii acestora.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img