sâmbătă, 20 aprilie, 2024

BREAKING NEWS! Bucurie uriasa! Catalonia si-a proclamat INDEPENDENTA!

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 impotriva si doua abtineri rezolutia care prevede initierea procedurilor de proclamare a independentei Cataloniei fata de Spania si crearea unei republici independente

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm si a avertizat ca statul spaniol va restabili rapid ordinea constitutionala in Catalonia, care si-a proclamat independenta.

“Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid” in Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais. 

Senatul Spaniei se va intruni astazi pentru a decide aplicarea articolului 155 din Constitutie in cazul Cataloniei ceea ce echivaleaza cu suspendarea autonomiei regiunii.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a declarat, vineri, ca prima masura a Guvernului de la Madrid ar fi destituirea din functie a liderului catalan Carles Puigdemont, daca Senatul va aproba aplicarea articolului 155 din Constitutie, relateaza Associated Press. 

Prim-ministrul spaniol a afirmat ca intentia Guvernului de la Madrid de a prelua controlul direct asupra Cataloniei nu va afecta drepturile cetatenilor regiunii, ci le va proteja. Declaratiile acestuia au fost facute in Senatul Spaniei, inaintea votului pe tema abilitarii Guvernului de a suspenda autonomia regiunii catalane.

”Atributiile Guvernului catalan vor fi preluate de catre organe create special in acest scop de Guvernul national, sau de catre ministere, atat timp cat va dura aceasta situatie”, a declarat Rajoy, adaugand ca vrea dizolvarea Parlamentului catalan si organizarea unor alegeri regionale in maximum sase luni.

Rajoy a precizat ca aceasta situatie reprezinta o provocare fara precedent in istoria recenta a Spaniei.

Potrivit sursei citate, Parlamentul regional al Cataloniei se va reuni vineri seara, iar parlamentarii regionali ar putea adopta o declaratie de independenta.

Seful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat joi ca a luat in calcul dizolvarea Parlamentului catalan si organizarea de alegeri anticipate, dar nu a primit garantii suficiente din partea guvernului central de la Madrid, relateaza site-ul cotidianului El Pais.

“In ultimele ore inainte de expirarea puterii mele de a convoca alegeri anticipate, am luat in calcul exercitarea optiunii de convocare a alegerilor. Am incercat sa obtin garantii, dar nu am primit un raspuns din partea Partidului Popular, care a dorit sa accentueze tensiunea”, a spus Puigdemont.

Carles Puigdemont si-a anulat discursul de joi in care voia sa anunte dizolvarea Parlamentului Cataloniei si organizarea de alegeri anticipate. Liderul catalan a discutat miercuri timp de sapte ore cu membrii cabinetului sau in privinta strategiei guvernului regional ca raspuns la actiunile Madridului.

Senatul Spaniei este asteptat sa aprobe, vineri, planul lui Rajoy, in urma caruia executivul de la Barcelona va actiona strict in baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formatiunea conservatoare Partidul Poporului, condusa de catre Mariano Rajoy, detine majoritatea in Senat.

Carles Puigdemont a precizat ca Parlamentul regional va continua demersurile pentru un raspuns la aplicarea Articolului 155 din Constitutia Spaniei de catre premierul spaniol Mariano Rajoy.

“Multi oameni mi-au cerut organizarea de alegeri anticipate. Datoria si responsabilitatea mea este sa epuizez toate variantele care exista pentru negocierea unei solutii, pentru a evita impactul aplicarii Articolului 155. Nimeni nu poate spune ca nu am facut sacrificii pentru dialog. Dar nu exista nicio intentie sa inceteze represiunea si sa creeze conditii pentru alegeri fara violente. Aplicarea Articolului 155 de catre Senatul spaniol este in afara legii si abuziva, o incercare de a eradica suveranitatea noastra, pe care nu o pot accepta. Depinde de Parlamentul Cataloniei cum va raspunde la aplicarea Articolului 155”, a spus Puigdemont.

Liderul catalan sustine ca actiunile guvernului Mariano Rajoy au fost iresponsabile.

“Societatea catalana ne-a adus in acest punct. Am incercat sa am aceeasi luciditate si sa epuizez toate optiunile pe care le-am avut la indemana. Consideram dezamagitoare apelurile si presiunile la responsabilitate catre noi, dar ei pot actiona total iresponsabil. Este politica unui demers ‘pentru ei’, nu ‘impreuna cu ei’. Trebuie sa ne mentinem angajamentul pentru pace si bunavointa, numai in acest mod putem castiga. In ultimele zile, am incercat sa fiu mai calm si mai responsabil ca niciodata”, a mai declarat Puigdemont.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img