joi, 28 martie, 2024

BREAKING NEWS! Un fost colonel din armata este urmarit penal de DIICOT

Distribuie:

Publicat:

Procurorii DIICOT au declansat urmarirea penala pe numele unui fost ofiter al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), care a sustras din institutie numeroase documente privind planuri ale Armatei. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-a pus sub acuzare pe fostul colonel de contrainformatii in Directia Generala de Informatii a Armatei, Doru Paraschiv, in casa caruia politistii au gasit un sac cu documente ce proveneau fie de la armata fie de la structura in care activa. Doru Paraschiv este acelasi care afirma ca Gabriel Oprea si-ar fi ascultat rivalii politici in cadrul unei operatiuni subterane, cu tehnica mobila de interceptare.

Acesta este urmarit penal pentru fapte de divulgare a unor informatii secrete de stat, dar si pentru sustragere sau distrugerea de documente, dupa ce ancheta in cazul sau a trenat ani buni pe rolul Parchetului Tribunalului Militar Bucuresti, scrie Libertatea. La momentul la care DGIA a obtinut date potrivit carora ofiterul care activa in cadrul structurii a luat informatii obtinute prin prisma certificatului de acces, sefii structurii au constatat existenta unui incident de securitate si au dispus ridicarea dreptului de acces la informatii a barbatului.

Astfel, in ianuarie 2014, colonelul Doru Paraschiv a fost trecut in rezerva, dupa ce, in anul 2013, i s-a retras dreptul de acces la informatii clasificate pana la nivel NATO.

In urma acestui demers institutional, Doru Paraschiv a declansat o serie de procese de natura civila si a formulat mai multe plangeri, prin care solicita tragerea la raspundere a superiorilor, dar si reincadrarea sa pe functie.

Demersurile sale au fost fara succes, iar la momentul la care acesta a fost evacuat din locuinta, politistii, chemati de executorul judecatoresc, au gasit un sac de documente.

Dosarul a fost inregistrat la Parchetul Tribunalului Militar in anul 2015, dupa ce politia de sector a sesizat existenta unor documente clasificate drept Secret sau Secret de Serviciu, in sacii cu bunuri ridicare din locuinta lui Paraschiv. Intre documentele gasite la locuinta lui Doru Paraschiv se numarau si planuri de inzestrare masiva a Armatei romane, elaborate pentru perioada 2010-2015, potrivit unui raspuns oferit se Ministerul Apararii Nationale.

„Documentele care au fost identificate la domiciliul lui Paraschiv Doru se refereau la programe de inzestrare majore pentru Armata Romaniei, cu echipamente si sisteme militare, elaborate pentru perioada 2010-2015. Informatiile erau din categoria celor clasificate Secret de Serviciu si Secret.

La data inceperii urmaririi penale, documentele erau in vigoare si necesitau masuri protective pe toata durata de clasificare a informatiilor continute de acestea”, atrag atentia oficialii Armatei romane.

Surse din mediul informativ atrag atentia ca, desi planurile erau pentru perioada 2010-2015, durata lor de implementare, precum si masurile emergente din aceasta se intind pana in anul 2026, iar scurgerea lor a condus la destabilizarea unor masuri ce trebuiau luare. Potrivit acelorasi surse, Directiva a fost aprobata in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii si avea un caracter Secret.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img