marți, 19 martie, 2024

Bulgaria respinge categoric Pactul ONU privind migratia si anunta ca va continua sa exercite un control consolidat la frontierele sale

Distribuie:

Publicat:

uvernul bulgar a decis miercuri să nu adere la Pactul ONU cu privire la migraţie şi să nu participe la Conferinţa interguvernamentală de la Marakkech, la 11 şi 12 decemrbie, relatează AFP.

”Consiliul de Miniştri a decis să se abţină de la o aderare la Pactul mondial pentru migraţii sigure, ordonate şi regulate”, anunţă Executivul într-un comunicat.

Sofia nu va trimite nici reprezentanţi bulgari la Conferinţa interguvernamentală de adoptare a pactului, la 11 şi 12 decembrie, în Maroc, relatează news.ro.

Bulgaria este condusă de un Guvern de coaliţie din care fac parte partidul conservator al premierului Boiko Borisov şi mai multe formaţiuni naţionaliste care se opun documentului ONU.

Opoziţia socialistă a respins şi ea textul.

”Bulgaria va continua să-şi îndeplinească angajamentele internaţionale şi să exercite un control consolidat la frontierele sale”, dă asigurări Guvernul, care a ridicat o barieră de sârmă ghimpată de-a lungul aproape întregii frontiere cu Turcia, una dintre porţile de intrare a migranţilor în UE.

Pactul, adoptat în iulie la New York, are caracter neconstrângător şi reafirmă suveranitatea statelor. El este criticat de mai multe ţări, ale căror guverne apără o linie dură în domeniul politicii azilului şi primirii migranţilor.

Aceste ţări afirmă că se tem că Pactul pentru o migraţie ”sigură şi ordonată” consacră un ”drept la migraţie”.

Statele Unite s-au retras de la negocierea textului, iar mai multe ţări, între care Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, dar şi Israelul şi Australia au anunţat ulterior că nu vor semna acest document internaţional

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img