vineri, 26 aprilie, 2024

Bunica mea cocea niste turte de toti banii si ce bune mai erau – Uite cum le facea

Distribuie:

Publicat:

Cand nu ai timp sa prepari paine de casa, fa repede turtele cu iaurt. Gustul lor este divin.

Ingrediente:

  • 200 g iaurt
  • 200 g faina cu factor de crestere

Mod de preparare:

Framanti faina cu iaurtul, la temperatura camerei, pana cand obtii un aluat omogen, care nu se mai tine de maini. Rupi aluatul in bucati mai mici, pe care le treci prin faina si le intinzi sub forma unor turte.
Incingi o tigaie, fara sa pui ulei in ea, si coci turtele pe ambele parti. Le poti servi simple sau unse cu unt.

Cum faci turte ca ale bunicii, un aperitiv gustos si sanatos

Turtele de pe vremea bunicii, pregatite din ingrediente simple si sanatoase, se regasesc si astazi in bucataria gospodinelor din Baragan. Gatite ca odinioara la tara, turtele facute in casa sunt un deliciu. Gela Dumitrache, o invatatoare din comuna Unirea, pasionata de gatit, mestereste si in prezent bunatati mostenite de la bunica sa.

“Bunica le zicea pur si simplu „turte” si ce bune erau si ce mult mi-ar placea sa mai fie bunica, sa ma mai astepte cu „turnul” de turte calde, infasurate in prosoapele de bumbac brodate cu borangic!“, isi aminteste gospodina. Iata reteta turtelor care pot fi consumate cu salate, la un tort aperitiv, cu dulceata ori cu lapte batut.

Ingrediente:

  • 500 gr. faina + 100 gr. pentru infainat planseta o cana de apa calda (250 ml.)
  •  un cub de 25 gr. drojdie proaspata
  • o lingurita de sare
  • o lingura rasa de zahar
  • 3 linguri de ulei de masline

Mod de preparare:

Intr-un castron incapator se pune faina cernuta, tinuta la cald anterior prepararii. In centrul fainii se face o gropita. Drojdia se freaca cu zaharul intr-un castronel micut pana se va lichefia. Se toarna jumatate din cantitatea de apa calduta peste ea, se amesteca apoi si cu doua linguri de faina si aceasta compizitie obtinuta se toarna in gropita facuta in faina.

Se presara cu mana putina faina deasupra drojdiei si se acopera cu un prosop, lasandu-se la crescut, intr-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute. Cand isi va dubla volumul se incepe framantatul cu o lingura de lemn, la inceput, apoi cu mana.  Se toarna peste maia restul de apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat moale care seamana foarte bine cu aluatul de paine! Se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, pana cand aluatul este foarte pufos. Apoi coca se imparte in bilute care se intind cu sucitorul. Fiecare disc trebuie sa fie gros cam de 4 mm. si se lasa la crescut inca 10 minute. Dupa ce au mai crescut putin, se coc fie in cuptor, fie intr-o tigaie teflonata pusa pe flacara aragazului. Nu se unge tigaia! Se pune turta in tigaie, se lasa pana devine aurie si face basici mari. Se intoarce pe partea cealalta cu o paleta si se procedeza la fel, cand se umfla si se aureste se ia din tigaie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img