joi, 28 martie, 2024

Cafea sau ceai? Care bautura este mai sanatoasa si de ce

Distribuie:

Publicat:

Recent, Agentia Internationala pentru Studiul Cancerului, din subordinea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a scos cafeaua de pe lista substantelor carcinogene, potrivit webmd.com. Mai mult decat atat, unele studii par chiar sa indice ca aceasta ar avea efecte de protectie a organismului dupa tratamentul cancerului de colon. Alte studii sugereaza ca bautura ar tine la distanta maladiile Alzheimer si Parkinson.

Cercetari variate au aratat ca bautorii de ceai au mai putine riscuri de a face cancer de piele, de san sau de prostata, chiar daca cercetatorii nu stiu sa spuna exact care este mecanismul prin care aceasta bautura protejeaza mai exact.Dar ceaiul, in special cel verde este bogat in antioxidanti care limiteaza distrugerea celulelor si imbunatatesc sistemul imunitar, in timp ce polifenolii duc la scaderea presiunii sangelui si a nivelului de colesterol. Totodata, se pare ca are efecte de prevenire a bolii Alzheimer pentru ca unul dintre polifenoli – EGCG – previne formarea placilor care duc la distrugerea neuronilor.

Insa, este cafeaua mai buna decat ceaiul sau invers? Expertii sustin ca este greu de spus. Aceasta pentru ca este dificil de separat ingredientele, rolul pe care il joaca in dieta si efectele diferite pentru fiecare organism in parte. Dr. Elliott Miller, specialist la Institutul American de Sanatate, impreuna cu colegii sai au studiat semnele bolilor de inima la 6.800 de persoane din care 75% obisnuiau sa bea cafea, iar restul, ceai. S-a observat la aceea care au declarat ca obisnuiesc sa bea ceai – mai mult de o cana pe zi – au riscuri mai mici de a avea placi pe artere, si, prin, urmare, riscuri mai scazute de a avea boli de inima. Cafeaua nu pare sa aiba acest efect, a spus Miller, potrivit adevarul.ro.

„Foarte des pacientii isi intreaba medicul daca este sanatos pentru ei sa bea cafea sau au riscuri sa le creasca tensiunea, colesterolul sau sa faca boli arterocoronariene. Pentru ca opinia potrivit careia daca bei cafea atunci exciti inima, iar acesta e un lucru rau este foarte raspandita. Ei bine, daca vine cineva si-ti spune ca bautura nu are nicio influenta asupra inimii, mi se pare o informatie pretioasa“, a argumentat specialistul.

Cercetatorii mai spun ca este dificil de precizat in ce fel cele doua bauturi afecteaza organismul, intrucat ambele sunt bauturi complexe care contin o varietate de ingrediente. Inclusiv cafeina, polifenolii si antioxidantii – substante care se afla in atentia cercetatorilor pentru proprietatile lor anticancerigene, a spus, la randul ei, Lisa Cimperman, dietetician clinician la University Hospitals Case Medical Center. Interactiunea acestor ingrediente este dinamica, mai spune Cimperman, insa multi se concentreaza in a izola o substanta sau alta despre care cred ca este secretul care da efectul bauturii. Cimperman mai spune ca ceaiul a fost legat de cu un risc scazut de cancer si boli de inima, cu reducerea in greutate si o imbunatatire a sistemului imunitar. In acelasi timp, cafeaua este o cale potentiala de a contrcara nu doar maladia Parkinson, dar si diabetul de tip 2, bolile de de ficat sau cele de inima.

Un studiu recent facut de dr. Charles Fuchs, directorul Centrului pentru studiul Cancerului Gastrointestinat din Boston, a aratat ca un consum regulat de cafea ajuta la prevenirea cancerul de colon dupa efectuarea tratamentului. Studiul a fost facut pe 1.000 de persoane care au baut 4 cesti de face ape zi, insa medicii nu stiu exact care substanta din cafea da efectul protector. Dr. Fuchs e de parere ca persoanele sanatoase pot bea doua sau mai multe cesti de cafe ape zi fara a se ingrijora privitor la sanatatea lor. Ce pot face acele persoane carora nu le place cafeaua?

„Eu le recomna dieta, exercitiul fizic si evitatea obezitatii, a mai spus medicul. Alti cercetatori au studiat rolul geneticii si al stilului de viata in combinatie cu aceste bauturi. Ei bine, cafeaua si tigarile luate impreuna pot duce la cancer si la boli de inima, sunt categorici specialistii. Unele persoane proceseaza altfel cafeau decat altele, a declarat dr. Martha Gulati, sefa catedrei de Cardiologie de la Şcoala de Medicina a Universitatii din Arizona.Ea a observat ca aceea care beau ceai fac mai multa yoga si exercitii de meditatie si ca tind sa aiba un control mai bun al greutatii corporale. Dr. Robert Eckel, endocrinolog Şcoala de Medicina a Universitatii din Denver, afirma ca dieta sanatoasa este cea mai sigura cale de a evita bolile de inima. „Este vorba despre legume si fructe, seminte, carne de pui, peste si evitarea grasimilor saturate. Mesajul nutritional este neschimbat“, a conchis acesta. „Nici o bautura sau aliment nu va face minuni pentru sanatate, ci doar calitatea dietei care este suma tuturor acestora“.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img