vineri, 29 martie, 2024

Calculator salarii. Afla si tu cati bani vei castiga incepand cu 1 ianuarie 2018

Distribuie:

Publicat:

Salariul minim pe economie va creste, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, insa salariul net nu va inregistra o crestere similara.

Potrivit avocatnet.ro, acest lucru se datoreaza, in cea mai mare parte, transferului contributiilor la pensii (CAS) si sanatate (CASS) in totalitate in sarcina salariatilor si reducerii impozitului pe venituri la 10%, conform unui proiect de act normativ aflat in dezbatere publica.

Incepand cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma sa creasca de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui Proiect de hotarare a Guvernului pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, insa acest lucru nu va determina o crestere similara a salariului net.

Spre exemplu, o persoana platita in prezent cu salariul minim brut pe economie, respectiv 1.450 de lei, castiga, de fapt, aproximativ 1.065 de lei.

Incepand cu anul viitor, conform prevederilor din proiectul de act normativ amintit mai sus, castigul lunar brut va creste la 1.900 de lei, insa castigul lunar net al unei persoane aflata in aceasta situatie va fi de 1.162 de lei.

Astfel, o crestere de 450 de lei a salariului brut va determina, de fapt, o crestere a castigului net de aproximativ 97 de lei.

Prezentam mai jos modalitatea de calcul a contributiilor sociale aflate in sarcina angajatului si angajatorului, precum si a salariului brut si salariului net.

Salariul brut va creste de la 1 ianuarie 2018

O persoana platita incepand cu anul 2018 cu 1.900 de lei brut lunar va castiga 1.162,50 lei net in fiecare luna. Pentru acest venit, ea va plati 737,50 lei contributii sociale, urmand ca angajatorul sa achite, suplimentar, 42,75 lei pe luna.

Contributiile aflate in sarcina angajatului vor fi:

De asemenea, angajatorul va achita doar contributia asiguratorie pentru munca, conform tabelului de mai jos:

Una dintre principalele prevederi ale proiectului de act normativ amintit anterior se refera la reducerea numarului contributiilor sociale, de la sase, cate sunt in prezent, la doar trei:

Contributia la pensii pentru conditiile de munca va fi in totalitate in sarcina salariatului si se va calcula in mod diferit:

– 25% in cazul conditiilor normale de munca;
– 29% in cazul conditiilor deosebite de munca;
– 33% in cazul conditiilor speciale de munca;

Contributia la sanatate va fi in totalitate in sarcina salariatului, fiind de 10%, iar contributia asiguratorie pentru munca va reveni in totalitate in sarcina angajatorului, fiind in cota de 2,25%.

Tot de la inceputul anului viitor, impozitul pe venituri urmeaza sa fie redus de la 16% la doar 10%, conform aceluiasi proiect de act normativ amintit anterior.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img