marți, 19 martie, 2024

Calendar Crestin: 23 octombrie, sarbatoare importanta in Biserica Ortodoxa

Distribuie:

Publicat:

CALENDAR CRESTIN 23 OCTOMBRIE In aceasta luna, in ziua a douazeci si treia, pomenirea Sfantului  Mucenic si Apostol Iacov, fratele Domnului.

CALENDAR CRESTIN 23 OCTOMBRIE Acest sfant Iacov, fratele Domnului, a fost cel intai episcop la Ierusalim, hirotonit de insusi Domnul si intai el a izvodit si a scris dumnezeiasca Liturghie, invatata de la insusi Hristos. Pe care Liturghie in urma o a facut mai pe scurt marele Vasile si dupa dansul dumnezeiescul Ioan Gura de Aur pentru neputinta omeneasca. Pastorind sfanta Biserica din Ierusalim si invatand pe multi din iudei si din elini si intorcandu-i spre Domnul, a pornit pe iudei asupra-si cu urgie, care, prinzandu-l, l-au aruncat jos de pe aripa templului si fiind inca viu l-au omorat cu un lemn. Iar cuvantul, fratele Domnului se trage din predanie. Ca Iosif logodnicul impartindu-si pamantul fiilor ce-i avea cu femeia sa cea dintai si vrand sa faca parte si celui din sfanta Fecioara, Fiu si Dumnezeu, ceilalti nu-l primira; iar Iacov luandu-l partas de mostenire pe partea sa, s-a chemat nu numai frate al Domnului, ci si drept.

CALENDAR CRESTIN 23 OCTOMBRIE Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Ignatie, Patriarhul Constantinopolului.

CALENDAR CRESTIN 23 OCTOMBRIE Acest intre sfinti Parintele nostru Ignatie a fost fecior al imparatului Mihail Rangave si al imparatesei Procopia, frate lui Teofil si nepot imparatului Nichifor. Si fiind eunuc, s-a facut calugar si a ajuns egumen la Manastirea Arhanghelului, care atunci se numea Anatelon; iar acum ii zic a lui Satir. Dupa aceea a fost patriarh al Constantinopolului si a indreptat Biserica unsprezece ani si cinci luni. Apoi a fost scos de imparatul Mihail, fiul lui Teofil, care a pus patriarh in locul lui pe Fotie protospatarul si protasicritul, dupa ce fusese facut mai intai monah. Dupa aceea si pe el l-a scos imparatul Vasilie Machedon si a pus iarasi pe Ignatie si l-a tinut zece ani, si iarasi a fost scos; si in locul lui a facut patriarh pe cel intre sfinti Stefan, fiul imparatului Vasilie; iar Sfantul Ignatie, mergand la Manastirea Satirului, cu pace s-a savarsit; vietuind de toti anii vietii sale saptezeci si noua.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img