marți, 19 martie, 2024

Calendar ortodox. 13 ianuarie. Ce sfinti praznuim Sambata dupa Boboteaza

Distribuie:

Publicat:

Calendar ortodox. Pe 13 ianuarie este mare sarbatoare. Iata ce sfinti sunt praznuiti in ”Sambata dupa Boboteaza”.  

Calendar ortodox. Sambata, 13 ianuarie, se face pomenirea sfintilor mucenici Ermil si Stratonic.

Potrivit noutatiortodoxe.ro, acesti doi sfinti mucenici au trait pe vremea imparatului Liciniu (307-324).

Sfantul Ermil era diacon si, marturisind inaintea imparatului numele lui Hristos, mai intai a fost batut cu toiege de arama peste fata.

Si cu toate ca era plin de rani, el indemna pe prietenul sau Stratonic sa nu se spaimanteze si sa-si tina firea, caci atunci cand Ermil era batut cu toiege, Stratonic plangea de mila lui. Atunci au priceput calaii ca si el este de un gand si de o vointa cu Ermil. Deci, fiind intrebat de imparat, a marturisit ca este crestin. Atunci, batandu-l si pe el, l-au aruncat impreuna cu Ermil in apa Istrului, adica in Dunare, unde amandoi au primit fericit sfarsit.

Tot in Sambata dupa Boboteaza, se face pomenirea cuviosului Iacob cel din Nisibe, in Mesopotamia.

Cuviosul Iacob s-a nascut si a crescut in marea cetate a Nisibei. Si iubind viata cea pasnica si linistita s-a retras in munti si s-a supus vitejeste lipsurilor pustiului, vara fiind ars de soare, iarna chinuit de ger si de inghet. Se hranra cu ierburi salbatice, apa- cu masura, iar haina reprezenta doar un biet acoperamant.

In timp ce isi secatuia trupul in acest chip, dobandea multa hrana duhovniceasca pentru suflet. De aici ii venea indrazneala catre Dumnezeu si puterea de a vedea cele viitoare; iar din harul Duhului Sfant a primit puterea de a face minuni.

De asemenea, pe 13 ianuarie, in Sambata dupa Boboteaza se face pomenirea sfantului mucenic Atanasie, a sfintilor mucenici Pahomie si Papirin, dar si pomenirea tarnosirii Manastirii proorocului Ilie, din Valea Adanca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img