marți, 19 martie, 2024

CALENDAR ORTODOX 16 IULIE. Ce sfant sarbatoresc astazi crestinii ortodocsi

Distribuie:

Publicat:

CALENDAR ORTODOX 16 IULIE. Sfantul Atinoghen a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Atinoghen a vietuit impreuna cu zece ucenici intr-o manastire de langa cetatea Sevastiei si a fost episcop al Pidahtoei.

CALENDAR ORTODOX 16 IULIE. Dregatorul Filomarh i-a cerut sa lepede credinta in Hristos si sa aduca jerfe idolilor. Atinoghen a refuzat si a marturisit: "O, prigonitorule, cei de care zici ca au pierit nu au pierit deloc, ci se afla acum in ceruri, bucurandu-se cu ingerii."

CALENDAR ORTODOX 16 IULIE. Pentru ca refuza sa implineasca porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Inainte de a fi decapitati, un inger al Domnului s-a pogorat si i-a intarit. Dupa ce ucenicii sai au fost ucisi, s-a auzit un glas din cer, zicandu-i: "Astazi, cu Mine si cu ucenicii tai, vei fi in rai si toata dorinta ta se va implini".

CALENDAR ORTODOX 16 IULIE. Sfantul Atinoghen dupa ce a auzit aceste cuvinte, si-a plecat cu veselie capul sub sabie si asa a trecut la cele vesnice.

CALENDAR ORTODOX 16 IULIE. Sfantul Vasile cel Mare ii atribuie Sfantului Atinoghen imnul „Lumina lina”, din randuiala Vecerniei. Particele din moastele Sfantului Atinoghen se afla in biserica Manastirii Stavropoleos din Bucuresti.

CALENDAR ORTODOX 16 IULIE. Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Avudim;

– Sfantului Mucenic Faust;

– Sfantului Antioh, fratele Sfantului Mucenic Platon;

– Sfintilor 15.000 de mucenici din Pisidia;

– Sfintilor Parinti care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img