vineri, 29 martie, 2024

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Ce sfinti mari sarbatorim astazi

Distribuie:

Publicat:

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui. Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Troparul Sfantului Teodor cel Sfintit

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Teodor, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Sfantul Cuvios Sila s-a nascut in anul 1697 in tinutul Botosanilor, din parinti ortodocsi, Ion si Ioana. A intrat ca frate incepator la Schitul Oraseni (com. Cristesti, jud. Botosani), fiind foarte tanar, de unde, in anul 1714, la varsta de 17 ani, a venit la Sihastria Putnei, unde a fost primit si apoi calugarit de staretul Teodosie. Dupa trecerea acestuia la cele vesnice, staretul Dosoftei, noul parinte duhovnicesc al schitului, a randuit sa fie hirotonit diacon si preot, iar la scurt timp sa fie tuns in schima mare.

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Sfantul Cuvios Paisie s-a nascut in anul 1701 si a intrat de tanar in viata monahala. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, si a ajuns egumen la Manastirea Sfantul Ilie, de unde a trecut la Manastirea Rasca. Dupa o vreme a venit la Schitul Sihastria Putnei, vietuind intru adanca smerenie. Desi nu a fost staret al Sihastriei, el era un rugator infocat, sprijinind in credinta ortodoxa pe toti, mai ales in vremea stapanirii straine.

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Sfantul Cuvios Natan s-a nascut in anul 1717, fiind originar din Pascani. A fost mai intai vietuitor si eclesiarh la Manastirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. Dornic de mai multa rugaciune si liniste, s-a retras la Sihastria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i parinte duhovnicesc si marelui mitropolit Iacob Putneanul.

CALENDAR ORTODOX 16 MAI. Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;

– Sfintilor Mucenici Avda si Avdiis, episcopii;

– Sfintilor Mucenici Isaachie, Simeon si Vahtisoiu;

– Sfantului Mucenic Papilin;

– Sfantului Mucenic Petru din Vlaherne;

– Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului;

– Sfintei Eufimia;

– Sfantului Mucenic Nicolae din Mezov.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img