vineri, 26 aprilie, 2024

Calendar ortodox 17 decembrie – Sarbatoare. Astazi este pomenit Sfantul Daniel

Distribuie:

Publicat:

Pe 17 decembrie, este pomenirea Sfantului Prooroc Daniel si a Sfintilor trei Tineri: Anania, Azaria si Misail.

CALENDAR ORTODOX, 17 DECEMBRIESfantul Proroc Daniel se tragea din semintie imparateasca, din semintia lui Iuda, si a fost dus impreuna cu regele Ioachim al iudeilor si cu alti tineri iudei, intre care si trei prieteni ai sai: Anania, Azaria si Misail in robia babiloniana (597-538 i.Hr.). Pentru a si-i apropia pe iudei, imparatul Nabucodonosor a poruncit mai marelui palatului sau sa-i invete carte si limba haldaica pe cei mai reprezentativi dintre tinerii acestui neam aflat in robie. Nabucodonosor vroia sa faca din ei slujitori credinciosi tronului. Le-a fost schimbat si numele: Daniel a fost numit Baltazar, Anania – Sedrah, Azaria – Abdenago, iar Misail – Misah.

CALENDAR ORTODOX, 17 DECEMBRIE. Daniel si cei trei prietenii ai sai, desi se aflau in robie, aveau dreptul sa manance si sa bea din masa imparatului, dar pentru a nu calca legea, au mijlocit sa fie hraniti cu legume si fructe. Dumnezeu le-a rasplatit curatia cu intelepciune si frumusete, arata Cartea Sfantului Proroc Daniel cuprinsa in Vechiul Testament. Slujitorilor babilonieni i-au spus insa imparatului Nabucodonosor ca cei trei prieteni ai lui Daniel au refuzat sa se inchine unei statui ridicata de imparat, iar acestia au fost aruncati intr-un cuptor incins. Dumnezeu i-a ocrotit insa si focul s-a prefacut in roua (Daniel III, 17).

CALENDAR ORTODOX, 17 DECEMBRIE. Sfantul Proroc Daniel era cunoscut pentru darul de a interpreta visele. In Vechiul Testament, cartea care ii poarta numele cuprinde talcuirea viselor ultimilor doi regi ai Babilonului, Nabucodonosor si Baltazar, precum si vedenia Sfantului Proroc Daniel despre timpul care va trece pana la venirea lui Mesia, descoperirea despre vremurile din urma ale omenirii, despre invierea mortilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img