sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Calendar ortodox 20 octombrie. Ce sfinti sunt praznuiti

Distribuie:

Publicat:

Pe data de 20 octombrie, sunt praznuiti Sfantul Gherasim din Kefalonia si Sfantul Mucenic Artemie.

Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) este praznuit pe 16 august si 20 octombrie. Bunicul sau a fost ultimul prim-ministru al Imperiului Bizantin.

A stat la Ierusalim, timp de 12 ani si a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. A stat o perioada si in Creta si Zakyntos, iar in 1555 a plecat in Kefalonia.

Sfantul Artemie a fost duce al Alexandriei, in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). El si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci, scrie crestinortodox.

Dupa ce a venit la tron imparatul Iulian Apostatul, au fost persecutati multi crestini, printre care si Artemie. Ingerul Domnului I s-a aratat in temnita si l-a vindecat. Acesta si-a gasit sfarsitul dupa ce a fost decapitat, in anul 362.

Tot astazi, sunt praznuiti Sfintii Mucenici Evor si Evnoi, Sfanta Cuvioasa Matroana din Hios, Sfantul Cuvios Gherasim cel Nou, Sfintii Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin, Sfanta Mucenita Manato, fecioara. Tot astazi are loc Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Philermos.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img