vineri, 29 martie, 2024

Calin Popescu Tariceanu confirma DISPARITIA ALDE din PE: ‘Nu sunt de acord sa nu aiba titulatura ‘liberal’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că nu ştie ce se va întâmpla cu grupul ALDE din Parlamentul European, dar că nu este de acord ca noua construcţie politică despre care se vorbeşte să nu aibă în titulatură cuvântul "liberal".

"Nu ştim ce se întâmplă cu grupul ALDE, pentru că există diferite tendinţe care au început să se manifeste, să fie făcute publice, de creare a unui nou grup politic, având drept nucleu sau componente principale partidul lui Macron şi Ciudadanos, la care ar părea că sunt invitate câteva partide de stânga din grupul ALDE, poziţionate mai la stânga (…), pe când partidele cu tradiţii liberale mai solide nu par să fie atrase de această formulă. Această decizie se va lua, cel mai probabil, după aflarea rezultatelor, pentru că atunci jocul cifrelor va fi cel care va influenţa foarte mult acest gen de decizii, având în vedere mizele. Există, însă, un lucru care pe mine mă preocupă şi mă şi îngrijorează: că această nouă grupare pare să meargă pe ideea renunţării la cuvântul "liberal" din titulatură", a spus Tăriceanu, informează agerpres.ro.

Călin Popescu Tăriceanu spune că renunţarea la titulatura "liberal" ar avea legătură cu faptul că, "în Franţa, liberalismul le inspiră multor francezi ideea de liberalism sălbatic".

Preşedintele ALDE a precizat că partidul pe care îl conduce nu doreşte să renunţe la identitatea sa liberală.

"Noi suntem liberali şi nu vrem să renunţăm la acest lucru. Nu ne este ruşine de el. Dacă la francezi este o problemă, în fine, este treaba lor, dar nouă nu ne este ruşine de identitatea noastră. (…) Dacă va fi o formulă să scoată din denumire identitatea liberală, nu sunt de acord. ALDE este urmaşul a ceea ce s-a numit ELDR şi din ELDR s-a transformat în ALDE, care are în titulatură cuvântul "liberal". Formaţiunea lui Macron nu este una de factură liberală. Nu ştiu, ideologic, dacă vor să se definească sau nu vor", a mai declarat Tăriceanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img