joi, 28 martie, 2024

Camera Deputatilor a incuviintat achizitia rachetelor americane

Distribuie:

Publicat:

Plenul Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a votat marti, 21 noiembrie, proiectul de lege privind incuviintarea achizitiei de sisteme de rachete "Patriot". Au fost 279 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Guvernul a aprobat, in sedinta din 8 noiembrie, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol” aferenta programului de inzestrare esential „Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei. Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbatut in procedura de urgenta, senatul votand luni, 21 noiembrie.

In cadrul proiectului de lege se face referire la achizitionarea, incepand cu anul 2017, a sapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT – dintre care patru sisteme destinate inzestrarii Statului Major al Fortelor Aeriene si trei sisteme destinate inzestrarii Statului Major al Fortelor Terestre – si a echipamentelor aferente, in valoare totala de circa 3,9 miliarde USD fara TVA.

Primul sistem, pentru care a fost deja primita scrisoarea de acceptare de la partea americana, este in valoare de 764,78 milioane USD fara TVA si va fi contractat pana la sfarsitul acestui an.

"Se aproba realizarea 'Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol' aferenta programului de inzestrare esential 'Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)' prin atribuirea de catre Guvernul Romaniei Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achizitionarea, incepand cu anul 2017, a sapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuratia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanta, munitiei necesare, pachetului de suport logistic initial si a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice si cu regim special", se arata intr-un amendament al Comisiei de aparare din Senat, insusit de plen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img