joi, 28 martie, 2024

Camera reprezentantilor din SUA incearca sa-i imbuneze pe partenerii NATO, dupa ce Trump a pus sub semnul intrebarii valoarea Aliantei

Distribuie:

Publicat:

O delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din SUA condusă de preşedinta acestui for Nancy Pelosi a încercat marţi să-i liniştească pe partenerii din NATO şi Uniunea Europeană că SUA rămân un partener angajat, într-un moment în care preşedintele Donald Trump pune această relaţie sub semnul întrebării, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.

Delegaţia bipartită, care include circa 10% din Congresul SUA, este aici, la Bruxelles, pentru a reafirma "angajamentul nostru pentru alianţa transatlantică, angajamentul nostru faţă de NATO, respectul nostru pentru Uniunea Europeană, capacitatea şi dorinţa noastră de a lucra cu toţii împreună", a spus Pelosi.

Parlamentarii americani au participat la Conferinţa pentru securitate de la Munchen înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru convorbiri cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, şefa diplomaţiei UE Federica Mogherini şi premierul belgian Charles Michel.

Întâlnirea cu Juncker, de luni, a atins "multe aspecte a ceea ce numim agenda globală, din care încă credem că UE şi SUA împărtăşesc mult", a declarat purtătorul său de cuvânt Margaritis Schinas.

"Ştim că viitorul Americii şi al Europei sunt strâns legate", a declarat Elliot Engel, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor. "Ca într-o familie în care sunt suişuri şi coborâşuri şi dezacorduri, dar suntem una şi aceeaşi familie", a adăugat el.

Între timp, congresmanul Gerry Connelly i-a mulţumit preşedintelui rus Vladimir Putin că "ne-a adus pe toţi împreună" pentru a reafirma valorile vestice liberale, subliniind în acelaşi timp angajamentul "deplin, neechivoc" al SUA pentru securitatea colectivă şi aceste valori.

Donald Trump a pus sub semnul întrebării valoarea NATO şi şi-a supărat partenerii europeni cu decizii privind comerţul, diplomaţia şi chestiuni de securitate, printre care o creştere a tarifelor pentru importurile de metale, retragerea SUA din acordul nuclear iranian şi o decizie de a pune capăt acordului cu Rusia privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img