joi, 28 martie, 2024

Cancer: a bea o sticlă de vin este ca și cum ai fuma 10 țigări

Distribuie:

Publicat:

Alcoolul si fumatul duc la cancer. Conform unui studiu recent, britanic, consumul unei sticle de vin pe săptămână ar genera același risc de cancer ca fumarea a 10 țigarete pentru femei și 5 pentru bărbați.

Consumul unei sticle de vin pe săptămână crește riscul de cancer

„Câte țigări există într-o sticlă de vin? „Raspunsul la această întrebare a fost dat de echipa de cercetatori britanici de la Spitalul Universitar din Southampton, care a vrut să compare riscurile de cancer cauzate de fumat și alcool.

Cercetătorii au pornit de la această observație: „Riscurile fumatului asupra sănătății sunt incontestabile și bine înțelese de noi toti.

Cu toate acestea, alcoolul este perceput, în general, ca fiind relativ mai puțin dăunător, în ceea ce privește în special cancerul, deși este direct legat de cancerul de orofaringe, laringe, esofag, colorectal, ficat și sân”.

Munca lor a fost publicată în revista BMJ Public Health, iar concluzia lor este clară:

Consumul unei sticle de vin de 75 cl pe săptămână este asociat cu un risc crescut de cancer pentru nefumători.

Adica de 1,0% pentru bărbați și de 1,4% pentru femei, ceea ce inseamna aproximativ 10 țigarete (9,5) pentru femei și 5 (4,7) pentru bărbați.

Alcoolul si fumatul duc la cancer. Chiar și consumul moderat este periculos pentru sănătate

Alcoolul si fumatul chiar si moderat duc la cancer.

Cercetătorii precizează clar în studiul lor că consumul de alcool cu ​​moderație echivalează cu fumatul, deoarece se ocupă doar de riscul de cancer în mod izolat:

„Fumatul ucide, iar cancerul este doar una dintre numeroasele consecințe grave asupra sănătății”.

Ei subliniază mai ales că, chiar și consumul moderat de alcool „reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea femeilor”.

„Sperăm că, comparand cu țigările, vom fi mai capabili să transmitem mesajul pentru a ajuta oamenii să facă alegeri mai sănătoase pentru stilul de viață.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img