vineri, 19 aprilie, 2024

Cancer colorectal: dieta mediteraneană il previne cu succes

Distribuie:

Publicat:

Dieta mediteraneană previne cancerul colorectal. Consumul de pește, fructe și legume și reducerea consumului de băuturi carbogazoase ar preveni riscul de cancer colorectal.

Dieta mediteraneană protejează împotriva cancerului colorectal, conform rezultatelor unui studiu prezentat la al 19-lea Congres Mondial al ESMO. Într-adevăr, o dietă bogată în pește, fructe și legume și săracă în băuturi carbogazoase ar reduce la jumătate riscul de a dezvolta polipi pe colon.

Cancerul colorectal se dezvoltă din polipii intestinali și este adesea legat de o dietă săracă în fibre și bogată în carne roșie, alcool și alimente calorice.

Deși dieta mediteraneană a fost asociată cu rate mai mici de cancer colorectal, studiile nu indică care alimente sunt cele mai benefice.

Folosind chestionare alimentare de la 808 de persoane care au fost supuse screening-ului sau diagnosticului prin colonoscopii, echipa de cercetare de la Tel Aviv Medical Center din Israel a putut săpa pentru a examina beneficiile anumitor alimente asupra prevenirii cancerului colorectal.

Dieta mediteraneană previne cancerul colorectal

Cercetătorii au studiat mai multe grupuri de alimente, fructe, legume și leguminoase, nuci și semințe, cereale integrale, pește și carne de pasare, acizi grași monoinsaturați și saturați, carne roșie, alcool și băuturi răcoritoare.

Cercetătorii au descoperit că, comparativ cu subiecții sănătoși, cei cu polipi avansați au mâncat mai puțin din componentele dietei mediteraneene (în medie 1,9 față de 4,5 componente).

Cu toate acestea, chiar și consumul a două-trei componente ale acestei diete a fost asociat cu un risc la jumătate de a dezvolta polipi avansați.

După ce s-au adaptat la diverșii factori posibili, cercetătorii au dedus cele 3 componente care par să joace un rol cheie în reducerea riscului: consumul de fructe și legume și pește, precum și absența băuturilor carbogazoase.

„Am constatat că fiecare dintre aceste trei opțiuni alimentare a fost asociată cu puțin peste 30% probabilitate de vătămare colorectală pre-canceroasa.

Pentru persoanele care au mâncat pește și fructe și legume și care nu au consumat băuturi carbogazoase, riscul a fost redus cu 86%”, a declarat Naomi Fliss Isakov, autoarea studiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img