vineri, 29 martie, 2024

Cancerul care este asimptomatic si se descopera adesea intamplator

Distribuie:

Publicat:

Cancerul mamar este multa vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea intamplatoare, atrag atentia oncologii. Circa 10.000 de romance sunt diagnosticate, in fiecare an, cu aceasta boala. 

Durerea in cancerul de san apare doar atunci cand boala este avansata. „Cancerul mamar este multa vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea intamplatoare“, avertizeaza dr. Catalin Costovici, medic primar oncologie medicala. O modificare a aspectului fiziologic al sanului, o formatiune tumorala palpabila, o retractie mamelonara, o scurgere cu sange din mamelon si o ingrosare a tegumentului sanului pot sa fie semne ale unui cancer mamar, explica medicul Catalin Costovici.

Cauza pentru care apare cancerul de san nu este cunoscuta. „Principala cauza ramane hazardul“, apareciaza oncologul. Insa, ca in orice afectiune, putem sa vorbim despre factori de risc ce favorizeaza aparitia cancerului de san. „Sunt mai multi factori de risc printre care: varsta, expunerea excesiva la estrogeni, istoricul familial, expunerea accidentala sau terapeutica la radiatii, consumul de alcool, fumatul, obezitatea“.

in fiecare luna este indicat sa-ti palpezi singura sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia menstruatiei. Trebuie sa fii atenta la orice fel de modificare aparuta in forma sau in dimensiunea sanilor: un nodul, schimbari ale aspectului pielii  – incretitura, gropita, roseata, aspect de „coaja de portocala“, secretii sau modificari la nivelul mamelonului. Daca observi vreuna dintre modificarile de mai sus, trebuie sa mergi imediat la medicul de familie. 

Chiar daca nu ai descoperit nicio problema, este foarte important sa mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani daca ai pana in 40 de ani si in fiecare an daca ai peste 40 de ani. „Mamografia se face daca ai peste 40 de ani, iar ecografia mamara ramane principala analiza pe care trebuie sa o faca toate femeile care au pana in 40 de ani. Acestea trebuie completate eventual de RMN, mai ales pentru sanii cu densitate crescuta”, recomanda specialistul.

Alimentatia si sportul joaca un rol important in preventia cancerului. De asemenea, nu uita ca alcoolul si tigarile trebuie evitate, deoarece numeroase studii au demonstrat ca ele pot sa mareasca riscul de cancer. „Preventia cancerului in general si a cancerului mamar in particular, se realizeaza prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care inseamna mentinerea unei greutati optime cu o dieta bogata in legume, fructe, diminuarea aportului de grasimi si glucide, evitarea consumului de alcool si a fumatului, cat mai multa miscare si sport cu regularitate, precum si incurajarea alaptarii de lunga durata  – minimum 6 luni”, explica medicul. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img