vineri, 29 martie, 2024

Cancerul de colon este stimulat de bacterii

Distribuie:

Publicat:

Stresul celulelor, in combinatie cu microbiomul din colon, duce la cresterea tumorilor. Anterior, se credea ca aceasta combinatie duce doar la boli inflamatorii ale intestinelor. „Cu ajutorul studiului nostru doream la inceput sa vedem rolul bacteriilor din intestine in dezvoltarea inflamatiei intestinale”, a explicat profesorul Dirk Haller de la Centrul Stiintific Weihenstephan din cadrul Universitatii Tehnice din Munchen, autor al acestui studiu. „Totusi, rezultatul surprinzator pentru noi a fost descoperirea ca bacteria impreuna cu stresul in celule duce la aparitia tumorilor (doar in colon) si fara implicarea inflamatiei”, a adaugat acesta.

Initial, investigatiile au fost realizate folosind modelul soarecilor, demonstrand ca microorganismele din colon sunt implicate in dezvoltarea cancerului, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. Factorul de transcriptie, proteina ATF6, regularizeaza stresul in celule, iar intensitatea si durata activarii creste odata cu bolile. s-a gasit ca incidenta acestui factor este crescuta in colon la pacientii cu cancer.

Apoi, au fost analizate datele de la 541 de pacienti cu cancer de colon. In aceste cazuri unde nivelul de ATF6, care declanseaza si stresul celulelor, a fost ridicat, recurenta recidivarii cancerului a crescut. „La anumiti pacienti, proteina ATF6 ar fi un indiciu de diagnostic pentru un risc crescut de cancer de colon si ar putea indica inceputul unei terapii intr-o etapa incipienta”, a adaugat Haller. „Totusi, ceva a devenit clar: inflamatia cronica nu are efect asupra dezvoltarii cancerului in colon”, a precizat cercetatorul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img