vineri, 29 martie, 2024

Cancerul de pancreas poate da dureri de spate, insa simptomele sunt inselatoare

Distribuie:

Publicat:

Medicul primar oncolog, Adina Croitoru, in cadrul unui interviu acordat DCNews, a vorbit despre o maladie care reteaza sperantele inca de la diagnostic, cancerul de pancreas.

”Un subiect care din pacate este cu multe probleme. Acest cancer de pancreas, este cancerul cu prognostic cel mai nefavorabil dintre  toate cancerele si din pacate cu o crestere evidenta in numarul de decese pe care le provoaca”, spune medicul, potrivit sursei citate.

”In toate cancerele de pancreas interventia chirurgicala este cea care aduce supravietuirea cea mai mare si interventiile chirurgicale se fac intotdeauna in tumorile localizate. O supravietuire care ajunge la doi ani intr-un cancer de pancreas se considera o supravietuire lunga si se obtine doar printr-o interventie chirurgicala asociata cu chimioterapia. Sigur, necesita anumite criterii potrivit carora tumora respectiva este rezecabila din punct de vedere chirurgical. (…) Exista mai multe modalitati pe care le folosim, dar mai simplu, la acesta tumora de pancreas este tumora rezecabila, tumora localizata si rezecabila, local avansata si nerezecabila si metastazata. Acele tumori locale avansate se incearca preoperatorii a se micsora si a fi diferite interventii chirurgicale. (…) Un cancer de pancreas neoperat la un moment cand este operabil va evalua singur spre metastazare, ori un cancer metastazatic are o supravietuire care nu depaseste sase luni. Un pacient operat ajunge sa supravietuiasca doi ani, deci 24 de luni versus 6 luni este ceva.”, a explicat medicul.

Boala se afla pe locul trei ca mortalitate in Uniunea Europeana. Asta din cauza faptului ca diagnosticul este intarziat. Pacientii manifesta o durere de spate, pe care majoritatea o pun pe seama oboselii. ”Parerea mea este ca medicul generalist in momentul in care vede ca o durere lombara nu cedeaza dupa un tratament bine facut pentru o lombosciatica, trebuie sa il indrepte catre un gastroenteorolog.(…) Pancreasul este situat in fata coloanei si bineinteles sunt plexurile nervoase care le intercepteaza si da aceste durere. Este o durere clasica, cunoscuta. In momentul in care o durere care nu cedeaza si dupa un tratament bine facut si daca asociaza si alte simptome de genul scadere in greutate, indigestie, modificari ale scaunului si la un moment dat poate sa apara un prurit, un prurit cutanat, insotit de un icter. (…) Fotografia computerizata este cea care pune practic diagnosticul, ridica suspiciunea de tumora de pancreas”, spune Adina Croitoru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img