vineri, 29 martie, 2024

Cancerul de prostata: simptome si factori de risc

Distribuie:

Publicat:

Pentru a preveni aceasta afectiune conteaza foarte mult sa stii care sunt simptomele caracteristice. Atunci cand cancerul de prostata este depistat din timp sansele de recuperare a pacientilor sunt mult mai bune. Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului de prostata:
 
1. Dificultati la urinare. Poate fi vorba despre o senzatie de usturime sau de arsura, precum si dificultatea de a mentine un flux continuu, nevoia de a urina foarte des, sculatul noaptea pentru a merge de mai multe ori la toaleta sau retentia urinara (imposibilitatea de a urina).
 
2. Urina cu sange
 
3. Disfunctie erectila
 
4. Senzatie de presiune
 
5. Durere la nivelul spatelui, soldurilor sau pelvisului. Cancerul de prostata provoaca astfel de dureri pentru ca tumoarea exercita presiune asupra terminatiilor nervoase.
 
Potrivit specialistilor, cancerul de prostata poate fi cauzat de actiunea combinata a factorilor genetici si a celor legati de stilul de viata. Acest tip de cancer se declanseaza cand celulele de la nivelul prostatei sufera mutatii, in urma modificarii ADN-ului. Celulele canceroase vor incepe sa se dezvolte si sa se multiplice mult mai rapid decat celulele normale, eliminand tesutul sanatos si formand o tumoare. Aceasta tumoare poate fi restransa la zona prostatei, poate invada tesuturi din imediata apropiere sau se poate ajunge la metastaza in situatia in care cancerul afecteaza si alte organe. Principalii factori de risc pentru cancerul de prostata sunt:
 
1. Varsta de peste 65 de ani. Varsta medie de diagnosticare a cancerului de prostata este de 69 de ani. Pe masura ce barbatii inainteaza in varsta riscul de cancer de prostata creste.
 
2. Un istoric familial de cancer, in special de cancer de prostata. Barbatii care au avut un membru al familiei diagnosticat cu aceasta boala au un risc dublu de cancer de prostata. Daca ruda a primit acest diagnostic inainte de varsta de 65 de ani riscul este si mai mare. Un istoric familial de alte tipuri de cancer precum cancerul ovarian, la san, de colon sau cel pancreatic cresc, de asemenea, riscul barbatilor de a face cancer de prostata.
 
3. Factori genetici. Exista anumite gene care au fost identificate de cercetatori ca avand un rol in manifestarea acestei afectiuni.
 
4. Originea africana. Barbatii care sunt originari din Africa au un risc cu 73% mai mare de cancer de prostata. Specialistii nu au determinat cauza exacta a acestui risc, insa se considera ca este legat de genetica, factori istorici si climat. Barbatii din Asia au cel mai mic risc, insa din momentul in care adopta o dieta asemanatoare cu a europenilor sunt mult mai expusi la acest tip de cancer. 
 
5. Kilogramele in exces sau obezitatea. Barbatii obezi prezinta un risc mai ridicat de a suferi de forme agresive de cancer de prostata, se vor recupera mai greu in urma interventiei chirurgicale si au sanse de supravietuire mai reduse.
 
6. Fumatul, alcoolul in exces si mestecatul tutunului
 
7. O dieta nesanatoasa. O dieta care contine grasimi rafinate sau grasimi de tip trans, alimente procesate, mult zahar si carbohidrati rafinati creste foarte mult riscul de a suferi de cancer de prostata. De asemenea, s-a identificat o legatura directa intre un consum prea redus de legume, in special broccoli si conopida, si formele agresive de cancer de prostata.
 
8. Lipsa miscarii si un stil de viata sedentar
 
9. Carenta de vitamina D. Barbatii care se expun rar la soare au un risc mai mare de a suferi de aceasta afectiune.
 
10. Un aport excesiv de calciu, in special din suplimente
 
11. Inaltimea. Nu este clar de ce, insa barbatii inalti si obezi sunt mult mai susceptibili la acest tip de cancer. 
 
12. Expunerea la substante chimice toxice. Exista multe mituri legate de acest tip de cancer, insa specialistii au stabilit ca activitatea sexuala frecventa, vasectomia, luarea aspirinei sau urmarea unui tratament cu statine pentru reducerea colesterolului nu creeaza un risc mai mare de a primi un astfel de diagnostic. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img