marți, 16 aprilie, 2024

Cancerul vezicii urinare: test de urină pentru diagnostic timpuriu

Distribuie:

Publicat:

Test de urină pentru cancerul vezicii urinare. Cercetătorii francezi de la Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC) din Lyon tocmai au dezvoltat un test de urină care va detecta mai devreme cancerul vezicii urinare. Până la 10 ani mai devreme decât diagnosticul clinic.

Cercetătorii de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din Lyon, o filială a Organizației Mondiale a Sănătății, au anunțat în The Lancet că au dezvoltat un test de detectare timpurie a cancerului vezicii urinare. Acest test de urină rapid, nedureros, detectează prezența unei gene canceroase in vezica urinara. Astfel, diagnosticul ar putea fi făcut cu până la 10 ani înainte de diagnosticul clinic.

Test de urină pentru cancerul vezicii urinare

În timpul testelor, cercetătorii IARC conduși de dr. Florence Le Calvez-Kelm au detectat aceste mutații genetice cu mai mult de 10 ani înainte de diagnosticul cancerului în 46,7% din eșantioanele pacienților care au dezvoltat ulterior cancer. Lucrările suplimentare ar trebui să permită validarea acestui test și evaluarea utilității sale clinice.

Aproximativ 12.000 de noi cazuri de cancer de vezică urinară sunt diagnosticate în fiecare an în Franța. Este al 7-lea cel mai frecvent cancer. Până acum, acesta a afectat mai ales bărbații, dar tot mai multe femei suferă de acest cancer din cauza creșterii consumului de tutun. Prezența sângelui în urină (hematurie) este adesea primul semn care face posibilă suspectarea acestui cancer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img