marți, 19 martie, 2024

Cand bila isi face de cap: ce este refluxul biliar si de ce este greu de tratat

Distribuie:

Publicat:

Se întâmplă să ai reflux biliar fără să știi. Ai anumite simptome de gust amar în gură, greață, respirație urât mirositoare, și nu-ți imaginezi care ar putea fi cauza, cărui medic să te adresezi pentru investigații. Îți dăm noi un indiciu – problema poate fi de la bilă.

Vorbim de reflux biliar atunci când bila, acel lichid produs de ficat care se varsă în duoden, reușește cumva să pătrundă în stomac. Cauza este funcționarea anormală a musculaturii peretelui vezicii biliare, sau sfincterul dintre stomac și duoden care nu se închide suficient.

Prin reflux, bila ajunge în stomac și chiar în esofag. Poate fi însoțită de acid gastric, din acest motiv, de multe ori refluxul biliar e confundat cu refluxul gastric. Simptomele sunt asemănătoare: senzație de arsură în piept și pe gât, gust amar în gură, miros neplăcut al respirației, greață, poate chiar vărsături. Diagnosticul de reflux bilar îl pune medicul, în urma unei endoscopii.

Refluxul de bilă e greu de controlat prin alimentație sau stil de viață. Totuși, unele tratamente sunt comune cu cele pentru refluxul gastric, pentru că tot ceea ce reduce refluxul acid reduce și refluxul biliar. Foarte multe persoane au observat amelionări dacă au respectat sfaturile de mai jos:

Urmează un tratament naturist de stimulare a secreției biliare la nivelul ficatului (consumul de plante cu efect coleretic) și de stimulare a contracției vezicii biliare, pentru a o ajuta să elimine bila în duoden (plante cu efect colagog). Cele mai bune plante medicinale în acest sens sunt coada șoricelului, anghinarea, volbura, frunzele de boldo.

Lasă-te de fumat, pentru că fumul de țigară mărește producția de acid gastric și usucă saliva responsabilă cu protecția esofagului.

Mănâncă puțin și des, pentru a reduce presiunea asupra sfincterului esofagian inferior. În felul acesta previi deschiderea valvei atunci când nu trebuie.

Nu te întinde în pat imediat după masă! Așteaptă două sau trei ore pentru a permite stomacului să se mai golească. Nu e bine nici să mănânci seara târziu și apoi să te culci.

Evită consumul de grăsimi pentru că ele relaxează sfincterul esofagian și, în același timp, întârzie digestia. De asemenea, e bine să te ferești de cafea, băuturi carbogazoase, ciocolată, ceapă, roșii, mâncăruri picante, sosuri. Alcoolul relaxează și el sfincterul și irită esofagul.

Kilogramele în plus pot înrăutăți situația, deoarece pun presiune asupra stomacului. Nici stresul nu este bun. Încetinește digestia și agravează simptomele refluxului. Ar fi bine să înveți câteva tehnici de relaxare, să folosești uleiuri esențiale și să bei ceaiuri medicinale cu efect de calmare, de inducere a unei stări de bine.(A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img