marți, 19 martie, 2024

Cand colesterolul iti pune cu adevarat sanatatea in pericol si cat de des trebuie facuta analiza profilului lipidic

Distribuie:

Publicat:

Au trecut decenii de cand s-a stabilit fara nicio urma de indoiala ca valorile mari ale grasimilor in sange cresc riscul bolilor cardiovasculare cu potential extrem de sever. Tot de ani buni, medicii atrag atentia la modul cel mai serios asupra riscurilor pe care le implica hipercolesterolemia, si popularizeaza diferite metode prin care putem indrepta acest aspect.

Cu toate acestea, se estimeaza ca, la nivel mondial, in mod constant, 70% dintre adulti au un nivel crescut al colesterolului si, desi in jur de jumatate dintre ei cunosc pericolele pe care le implica persistenta fenomenului, doar 10% iau masuri terapeutice.

Colesterolul bun vs colesterolul rau

Colesterolul este indispensabil in organanism (contribuie la formarea membranelor celulare, a unor hormoni, a vitaminei D etc.). Cea mai mare parte este sintetizata de catre ficat, prin metabolizarea grasimilor din hrana, restul provenind direct din anumite alimente.

Pentru a se putea deplasa prin intermediul sangelui, acestor elemente grase exogene (din afara organismului) le sunt asociate la nivel hepatic niste proteine transportoare, combinatiile rezultate purtand denumirea de lipoproteine. Exista mai multe tipuri de lipoproteine, dar cu importanta practica sunt doua: LDL (low-density lipoprotein, lipoproteine cu densitate mica) sau “colesterolul rau”, respectiv HDL (high-density lipoprotein, lipoproteine cu densitate mare) sau “colesterolul bun”.

LDL reprezinta baza pentru formarea placilor de aterom, ce duc la ingustarea vaselor sanguine, crescand implicit riscul de stop cardiac si de accident vascular cerebral.

HDL readuce colesterolul din diverse parti ale corpului inapoi la ficat, fiind apoi eliminat, deci are rol protector.

Valorile normale ale colesterolului
Este absolut normal si chiar esential sa existe colesterol in organism, insa nu peste niste limite, mai ales in privinta LDL. Astfel, in absenta factorilor de risc (tabagism, hipertensiune, exces ponderal, diabet, antecedente familiale, sedentarism), concentratia LDL la adulti trebuie sa fie mai mica de 220 mg/dl.

In prezenta unui element care predispune la aparitia afectiunilor cardiovasculare, nivelul e necesar sa se situeze sub 160 mg/dl, iar daca exista mai mult de doua, sub 130 mg/dl.

Cand de des e necesara analiza profilului lipidic
Cum procesul aterosclerotic determinat de hipercolesterolemie poate debuta uneori chiar din copilarie si cum de obicei avanseaza “tacut”, uneori multi ani fara simptome, pana la aparitia ingustarilor arteriale semnificative, nu ar strica sa se faca o dozare pana la majorat (se considera normal ca LDL sa fie inferior 110 mg/dl).

Ca regula generala, dupa varsta de 20 de ani, orice persoana ar fi bine sa-si determine profilul lipidic (colesterol total, LDL, HDL, trigliceride) cel putin o data la 5 ani. Daca valorile obtinute sunt nefiresti sau daca exista mai multi factori de risc cardiovascular, atunci analizele trebuie facute mai des, la indicatia medicului, cel mai probabil la trei luni o data.

In cazul persoanelor in varsta, care cumuleaza deseori mai multi factori de risc, nivelul LDL trebuie sa fie mai mic de 100 mg/dl. Este bine de stiut si ca nivelul crescut al trigliceridelor (peste 150 mg/dl) presupune cu mare probabilitate asocierea dintre LDL crescut si HDL redus.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img