joi, 28 martie, 2024

Cand, cum si cat timp administram antibioticele

Distribuie:

Publicat:

Antibioticele reprezinta cu siguranta un varf al progresului in medicina, avand impact in aproape toate domeniile medicale. Ele sunt substante de origine naturala sau sintetica ce actioneaza asupra bacteriilor cu scopul de a le distruge sau de a limita dezvoltarea si reproducerea lor. De aceea, antibioticele se administreaza doar in cazul infectiilor bacteriene, nu a celor de origine virala.

Exista mai multe tipuri de infectii: virale, bacteriene, micotice(provocate de fungi) si mixte (adica viroze cu suprainfectare bacteriana). Un tratament eficient depinde de diferentierea clara intre aceste tipuri de infectii. In cazul infectiilor mixte, pentru a preveni aparitia complicatiilor, se recomanda administrarea de antibiotice, chiar daca boala a debutat cu o cauza virala.

Asemanari si diferente intre infectiile bacteriene si virale
Infectiile bacteriene si virale au multe asemanari, printre care caile de transmitere si tabloul clinic general. Termenul de “raceala” poate fi atribuit atat virozelor cat si infectiilor bacteriene care apar in urma expunerii la frig. Statistic, s-a constatat ca 90 % dintre raceli sunt provocate de virusuri si doar 10% de catre bacterii.

Desi simptomele cauzate de unele bacterii sau virusuri sunt asemanatoare, felul in care acestea se inmultesc si determina evolutia bolii sunt diferite.

In cazul infectiilor virale apare febra de cel mult 38 grade C (care cedeaza treptat in 2-3 zile), rinoree apoasa, tuse neinsemnata, dureri de gat suportabile, iar mucoasa cavitatii orale este de un rosu deschis.

In cazul infectiei bacteriene febra se ridica la peste 39 grade C si nu cedeaza la preparate antipiretice,, apar secretii nazale galben-verzui, cefalee, durerile de gat sunt pronuntate (practic pacientul nu poate inghiti nimic), iar mucoasa cavitatii oro-faringiene este de culoare rosu aprins.

Cauzele dezvoltarii rezistentei la antibiotice
Automedicatia cu antibiotice este interzisa. Medicul este singurul care poate stabili necesitatea tratamentului cu aceste preparate, riscul fiind dezvoltarea rezistentei la antibiotice, o problema tot mai intalnita in practica medicala. Iata cateva cauze ale rezistentei la antibiotice:

– folosirea unui antibiotic inadecvat(trebuie stabilit diagnosticul corect si selectarea antibioticului cel mai eficient pentru acea patologie)
– utilizarea unor doze necorespunzatoare de antibiotice (doza se prescrie in dependeta de gravitatea situatiei,varsta si greutate corporala)
– folosirea antibioticului pe o perioada insuficienta de timp(standardele europene si internationale indica antibioterapia pe o perioada de 7-10 zile)
– schimbarea unui antibiotic cu altul la intervale foarte scurte de timp
– automedicatia (pacientul nu cunoaste doza corecta, durata si modul de administrare si, cel mai important, indicatiile medicatiei).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img