vineri, 29 martie, 2024

Cand e momentul potrivit ca o gravida sa mearga la medic

Distribuie:

Publicat:

Este un act de curaj, dar si de imensa responsabilitate, asumata pe termen lung, sa te decizi sa ai un copil. Se întampla însa frecvent ca tinerele lipsite de experienta sa fie luate prin surprindere de prezenta sarcinii, în special atunci cand este vorba de primul copil. Situatia din urma pune, în general, atat mama, cat si medicul în fata faptului împlinit, eventualele probleme de sanatate ale gravidei, depistate la aceasta prima consultatie ginecologica necesitand o îngrijire particulara, adaptata fiecarui caz în parte si varstei de gestatie.

Marele noroc al viitoarelor mame, dar si al nostru, al medicilor obstetricieni, este ca majoritatea gravidelor sunt tinere si sanatoase, capabile sa duca la termen fara probleme o sarcina si sa dea nastere unui nou-nascut sanatos. Acest lucru nu ne îngaduie însa sa devenim neglijenti în ceea ce priveste consultatia preconceptionala si mai ales prenatala. Sunt suficiente cazurile în care gravida, în loc sa ajunga cu bine, la termen, în sala de nasteri, ajunge în urgenta în sectiile de terapie intensiva ale maternitatii sau ale altor spitale, din cauza unor afectiuni specifice sarcinii sau preexistente, nediagnosticate la timp si incorect tratate. În aceste situatii, cand viata mamei atarna uneori de un fir de par, de un real ajutor ne-ar fi un carnet de gravida, din care sa aflam cat mai repede varsta sarcinii, grupul de sange si Rh-ul, în vederea unei transfuzii, si daca gravida se mai afla în evidenta si cu alte boli. Incontestabil, orice viitoare mama îsi doreste sa aduca pe lume în bune conditii un copil sanatos. Sanatatea copilului depinde în primul rand de cea a mamei, dar si de o urmarire competenta a sarcinii.

Evaluarea sanatatii mamei este vitala. Recomandam femeilor care intentioneaza sa ramana însarcinate sa-si evalueze întai propria stare de sanatate, printr-un examen clinic general si sa faca o vizita la un medic specialist ginecolog. În functie de datele examenului clinic, se vor recomanda cateva analize uzuale (ex. Hemoleucograma, examen sumar urinar, uree, glicemie, probe hepatice) si unele specifice (markeri ai unor infectii virale cu virusul hepatitei B sau C sau HIV). Examenul ginecologic trebuie însotit de prelevarea unui frotiu cito-bacteriologic si a unei culturi din secretia vaginala, pentru a evidentia existenta unei infectii genitale, ce ar putea afecta fertilitatea, daca nu este tratata corect înainte de sarcina la ambii parteneri. De asemenea, trebuie recoltat un frotiu citodiagnostic Babes-Papanicolau, pentru depistarea precoce a eventualelor stari precanceroase ale colului uterin.

Medicul specialist ar putea diagnostica la aceasta consultatie o serie de afectiuni congenitale (ex. un uter malformat dublu sau septat sau un uter infantil insuficient dezvoltat) sau dobandite (tumori benigne chistice de ovar, fibroame uterine etc). Toate aceste situatii impun o evaluare atenta a cazului si aprecierea necesitatii tratamentului chirurgical în conditiile conservarii fertilitatii pacientei. Recomandam, de asemenea, viitoarelor mame sa informeze obstetricianul daca exista în familie boli genetice, afectiuni cronice, daca lucreza în mediu toxic. Totodata, trebuie precizate bolile de care a mai suferit, eventuale interventii chirurgicale, daca urmeaza un tratament cronic si trebuie sa aduca toate documentele medicale pe care le detine (bilete de iesire din spital, carnet de sanatate, retete, etc.).

Evitati substantele toxice în timpul sarcinii. Exista numeroase boli ce pot evolua asimptomatic sau cu simptome reduse si nespecifice, boli ce pot fi agravate de aparitia sarcinii, dar care, la randul lor, pot afecta dezvoltarea fatului sau produce avorturi spontane sau nasteri premature (ex. sifilisul, hipotiroidia, infectia genitala cu streptococ beta hemolitic, etc.). Ideal ar fi ca aceste boli sa fie diagnosticate si corect tratate înainte de conceptie, deoarece tratamentul poate fi periculos pentru fat, sau tardiv cand acesta este deja afectat.

Tinerelor sanatoase li se vor face recomandari igieno-dietetice: de evitare a substantelor toxice de tip alcool, fumat, droguri, medicatie autoadministrata sau a noxelor de la locul de munca (solventi volatili, radiatii, lacuri, vopsele etc.). Alimentatia trebuie sa fie echilibrata, bogata în vitamine, cu evitarea exceselor, dar si a curelor de slabire drastice.
Un supliment de acid folic administrat preconceptional, cat si în timpul sarcinii are efect benefic în prevenirea malformatiilor congenitale. Daca totusi nu v-ati prezentat înainte, este bine sa o faceti cat mai devreme în timpul sarcinii, pentru a va asigura ca sunteti sanatoasa si ca sarcina decurge în parametri fiziologici, dar mai ales pentru confirmarea ca într-adevar sunteti gravida si simptomele pe care le aveti nu apar din cauza altor boli (ex. apendicita, colecistita, o afectiune neurologica). Despre consultatia prenatala, modul de desfasurare, ritmul si particularitatile sale vom vorbi în numarul urmator.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img