vineri, 29 martie, 2024

Cand Elena Udrea va vorbi…

Distribuie:

Publicat:

2018 este anul in care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. In 2018 ea va fi pusa literalmente la zid. Va primi o condamnare dupa gratii. Acest deznodamant, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reactia previzibila a Elenei Udrea nu lasa loc la prea multe incertitudini. Multi dintre cei care au incercat sa se decupleze de ea vor plati, la pachet, o factura publica. Morala. Dar care poate deveni si penala.

Izbucnirea de miercuri, 3 ianuarie, a Elenei Udrea, nu este deloc intamplatoare. Ea ii pune la zid, fara sa-i nominalizeze, pe cei care i-au ciugulit din palma, la propriu si la figurat, atunci cand impartea favoruri si care astazi s-au detasat de ea sau chiar o infiereaza de pe baricadele #rezist. Lasa sa se inteleaga pe un ton furibund, dar in acelasi timp ferm, ca ziua socotelilor se apropie. Si ca nu are de gand sa plece singura dupa gratii. Iar cand va pleca, in urma ei totul va fi scrum si fantanile vor fi otravite.

Elena Udrea a fost foarte multa vreme cel mai apropiat cetatean al Romaniei de Traian Basescu. Acesta i-a oferit uriase favoruri. Pe rand, a fost sefa cancelariei prezidentiale, ministru al Turismului, ministru al Dezvoltarii, presedinte al PDL Bucuresti si, din acesta pozitie, unul dintre conducatorii partidului aflat la putere. In calitate de ministru al Dezvoltarii, a dispus in vremuri de criza economica de cele mai mari fonduri pe care le-a avut vreodata pe mana vreun ministru. Si de posibilitatea legala de-a imparti aceste bugete de miliarde de euro anual multora dintre administratiile locale. Sub aspect financiar, a dispus de un instrument extrem de eficient prin care a ajutat si a tinut sub control sute de politicieni, oameni din deconcertate, pe care i-a impins in functii importante, trusturi de presa si jurnalisti adjudecati la bucata.

Toate aceste instrumente umane au fost create si lasate sub forma unei retele la vremea ei invulnerabila, prin parghii politice si financiare. Parghiile financiare au fost de trei feluri. Fondurile aflate legal la dispozitia ministrului Dezvoltarii, fonduri obtinute cu titlu de mita – in general mita politica – utilizata tot in scop politic si bani dirijati catre anumite persoane direct de catre sotul ei de atunci, Dorin Cocos, cei mai multi obtinuti tot sub forma de mita. Si intorsi intr-o forma sau alta catre partid.

Daca incercam sa radiografiem toata aceasta plaja extrem de larga in care s-au scurs sume impresionante de bani, vom descoperi fara prea mare dificultate doua lucruri.

1)    Persoanele care au beneficiat de sustinere financiara, ca si partidele pe care acestea le reprezinta, se aflau sub regimul Traian Basescu la putere.
2)    Iar astazi, in linii mari, se afla tot la putere. Au schimbat doar barca. PDL s-a topit in PNL, se afla la putere intr-o treime din localitatile Romaniei, reprezinta princiala forta de opozitie din Parlament, este un partid sustinut de presedintele Klaus Iohannis si de servicii si, al randul sau, clameaza lupta impotriva coruptiei. O coruptie pe care au instalat-o si au exacerbat-o multi dintre actualii lideri PNL, fosti demnitari PDL sub regimul Traian Basescu. Atunci, ca si acum, multi dintre colaboratorii Elenei Udrea erau parte a sistemului. Iar cand nu erau parte, erau sustinori ai acestuia. Sistemul ca atare a trecut din niste maini in alte maini, dar tutarii au ramas cam aceeasi.

Ceea ce o scoate din minti pe buna dreptate pe Elena Udrea, este faptul ca multi dintre cei care au beneficiat sub diverse forme de favorurile ei, in calitate de ordonatori de credite, sau de lider politic, sau de sotie a lui Dorin Cocos, sau de prietena apropiata a lui Traian Basescu, sau de lider de partid, aflati astazi tot in proximitatea sistemului, dar intr-o alta configuratie politica, in loc sa o protejeze, o ataca.

Elena Udrea lasa sa se inteleaga ca toti acestia, din politica, din lumea afacerilor, din administratia publica si din presa, vor plati pana la urma o parte din factura pe care ea insasi va fi silita sa o plateasca. Mai pe sleau, ea recunoaste ca a furat, dar afirma –  si pe buna dreptate – ca a furat nu doar pentru ea insasi ci si pentru altii, care astazi au abandonat-o.

Am fi mari naivi sa nu ne imaginam ca la acest capitol, numit ”altii”, nu ar fi cumva cap de lista insusi Traian Basescu. Tot ceea ce se intampla in materie penala legat de Traian Basescu si de familia acestuia, minus fratele, al carui ”accident de parcurs” nu mai putea fi sub nicio forma evitat, demonstreaza existenta unui blat incheiat de acesta cu sistemul in noua sa configuratie. Din aceasta intelegere insa, Elena Udrea nu mai este parte. De aceea, am convingerea ca atunci cand va vorbi, direct sau indirect, nu se va rezuma doar la Ioana Ene Dogioiu de la Ziare.com, ci il va lovi pe cel care, in definitiv, s-a aflat in fruntea sistemului ticalosit si al bucatelor timp de zece ani si pe care ea l-a acoperit pana acum cu multa eleganta. Din aceasta perpectiva, este anul unor dezvaluiri care vor cutremura din noua societatea romaneasca. Si care nu vor ramane, fireste, fara urmari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img