vineri, 29 martie, 2024

Cand este un nodul tiroidian canceros

Distribuie:

Publicat:

Termenul de nodul tiroidian se refera la o crestere anormala a celulelor tiroidiene care formeaza o umflaltura la nivelul glandei tiroide. Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni (noncancerosi), o mica proportie de noduli tiroidini contin cancer tiroidian. Pentru a diagnostic si trata cancerul tiroidian in faza timpurie, cei mai multi noduli trebuie sa fie evaluati intr-un fel sau altul.

Cei mai multi noduli tiroidieni nu cauzeaza, asa ca sunt adesea descoperiti intamplator in timpul unei examinari fizice de rutina sau la un test imagistic precum computer-tomografia sau o ecografie facuta din cu totul alte motive. Uneori, pacientii descopera singur nodulul tiroidian, observand o umflatura la nivelul gatului cand se uita in oglinda, cand isi inchid gulerul la camasa sau cand inchid un lantisor.

Testele care indica o functionare anormala a tiroidei pot uneori sa duca la diagnosticarea nodulului tiroidian, care poate produce cantitati excesive de hormon tiroidian cauzand hipertiroidism. Totusi, majoritatea nodulilor tiroidieni, incluzandu-i pe cei cancerosi, sunt de fapt non-functionali, ceea ce inseamna ca nivelurile de TSH sunt normale. Rareori, pacientii cu noduli tiroidieni se plang de dureri la nivelul gatului, falcii sau urechii. Daca un nodul este suficient de mare pentru a cauza comprimarea esofagului sau a traheei, poate cauza dificultati cu respiratia, inghititul alimentelor sau duce la senzatia de gadilat in gat. Chiar si mai putin frecventa, raguseala poate fi totusi declansata de un nodul care invadeaza nervul care controleaza corzile vocale.

Odata ce un nodul este descoperit, medicul tau va incerca sa determine daca restul tiroidei este sanatos sau daca a fost afectata intreaga glanda de o afectiune generala (hipertiroidism, hipotiroidism). Medicul va palpa tiroida ca sa vada daca este marita sau daca exista multipli noduli. Testele initiale de laborator pot include masuratori ale nivelului in sange al hormonului tiroidian (tiroxina, T4) si al hormonului care stimuleaza tiroida (TSH).

De cele mai multe ori, palparea si analizele de sange nu sunt suficiente pentru a determina daca un nodul tiroidian este canceros, iar evaluarea implica teste specializate precum ecografia tiroidiana si biopsia cu ac fin.

Ecografia tiroidiana este o unealta cheie pentru evaluarea nodulului tiroidian. Poate determina daca un nodul este solid sau umplut cu lichid, precum si dimensiunea exacta a nodulului. Poate identifica nodulii suspecti, cei care au anumite caracteristici de malignitate din punct de vedere ecografic, dar poate si sa identifice noduli care sunt prea mici ca sa fie palpati la examinarea fizica.

Ecografia poate fi folosita si pentru a ghida exact acul cu ajutorul caruia sa face biopsia, daca doctorul o considera necesara. Odata ce evaluarea initiala a fost facuta, ecografia tiroidiana va fi folosita pentru a tine sub supraveghere nodulii tiroidieni care nu necesita interventie chirurgicala: medicul va cauta periodic sa vada daca au crescut ori s-au micsorat de-a lungul timpului. Ecografia este nedureroasa, si de multe ori endocrinologul o poate efectua chiar in biroul sau.

Biopsia tiroidiana cu ac fin poate suna inspaimantator, dar acul folosit este foarte mic, iar anestezia locala ar putea sa nu fie nici macar necesara. Procedura simpla este efectuata des in cabinetul medicului. Medicul va folosi un ac foarte subtire pentru a extrage celule din nodulul tiroidian. De cele mai multe ori, va lua mai multe mostre ca sa aiba mai multe sanse de a descoperi celulele canceroase daca acestea sunt prezente. Celule sunt apoi examinate sub un microscop de un anatomopatolog.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img