marți, 16 aprilie, 2024

CAND OAMENII MARI SE INTALNESC IAU NASTERE LUCRURI FRUMOASE!

Distribuie:

Publicat:

“ Fa rai din ce ai”- aceasta sintagma a devenit realitatea datorită unei persoane care din dragoste pentru oameni a reușit sa transpună aceasta idee.

Deși nu a fost niciodată in județul Vaslui , doamna Gabi Balaban Mihalcea a făcut un gest de nota zece pentru copiii din comuna Suletea. A strâns carti, multe, pe care le-a donat asezamantului cultural.

“Acum o săptămână şi ceva, am pus un anunţ pe internet, că donez câteva colecţii de cărţi pentru copii mici. Sunt ale fetiţei mele, iar ea a depăşit demult acel stadiu.

Am primit imediat multe mesaje. Că nici nu ştiam cui să i le dau mai întâi.. Începusem chiar să mă gândesc să sparg colecţiile în cărţi pentru fetiţe şi pentru băieţi. Să se poată bucura de ele mai mulţi copii.

La un moment dat, am fost sunată de un domn. Care mi-a spus că este primar al comunei Şuletea din judeţul Vaslui. Că îl interesează cărţile pentru copiii din comună. Au deschis de curând o grădiniţă şi încearcă să o doteze cu ce le lipseşte şi găseşte pe internet că donează diferite persoane. Şi că dimineaţa, când are puţin timp, caută tot felul de lucruri.

I-am spus că-mi pare rău, dar le-am promis. Însă, când se întoarce sora mea din vacanţă, o să vorbesc cu ea. Să le dea cărţi, jucării şi lucruri pentru fetiţe, care au rămas mici nepoatelor mele.

M-a impresionat atunci faptul că un primar este preocupat de viaţa comunităţii care l-a ales. De viaţa copiilor din comună.

L-am întrebat câţi ani are. Mi se părea tânăr după voce. Şi aşa şi este. Are 38 de ani. A fost viceprimar al comunei de la 28 de ani. Şi primar de la 32 de ani. Acum este la al doilea mandat. Mi-a spus că şi-a făcut o echipă foarte bună.

Ne-am luat la revedere şi ne-am urat succes.

Totuşi, ceva nu îmi dădea linişte. Nu am apucat să dau cărţile, tot gândindu-mă cui să trimit prin poştă, cine are fată să pun cărţile cu prinţese, cine are băiat să-i dau cărţile cu monştri…

Astăzi însă, m-am hotărât! I-am spus că, atunci când vine maşina de la ei la Bucureşti, să mă anunţe cu o zi înainte să-i spun unde să vină. Să le dau ce şi-au dorit pentru copiii mici ai comunei. Mi-a spus că săptămânal sau cel târziu o dată la două săptămâni, cineva din primărie ajunge la Bucureşti.

De când am vorbit prima dată, mă gândeam cu o strângere de stomac, că e sigur de la PSD. Dar, ce contează, mi-am spus. Dacă face treabă bună, poate să fie de oriunde. Abia astăzi am văzut întâmplător, că este de la PNL! O comună din judeţul Vaslui are primar PNL!!! Iar Bucureştiul în întregime este condus de primari PSD???!!!

Ne-a invitat pe 15 august la sărbătoarea comunei. I-am promis că vom merge, câţi vom încăpea în maşină. Şi cu portbagajul plin.

I-am spus că am călătorit mult prin ţară, că am făcut turul ţării… dar că în judeţul Vaslui nu am oprit niciodată. "Vă e frică de violatori?" "Da. De ei, de bătăuşii de femei.. de beţivi.. Media ne arată că tot ce e mai rău în ţara asta, s-a adunat la Vaslui". "Da, aşa este. Suntem conduşi de Media. Dar nu e chiar aşa. Vă aştept să vă convingeţi." Mi-a spus că vor deschide un Muzeu al Satului, care se va numi Virgil Caraivan. M-a întrebat dacă ştiu cine este. Nu ştiam. Dar tocmai căutam pe internet să văd cine este. Fac mereu aşa când nu ştiu ceva.. Şi am văzut. Editor, scriitor, traducător.. născut în Şuletea, într-o familie de intelectuali.  Cu o activitate bogată, încă din perioada liceului. Avându-l profesor, printre alţii, pe C.Rădulescu-Motru.

Aşa că, ştiu ce voi face la jumătatea lunii următoare! Voi merge la Vaslui. Să mă bucur de o zi în mijlocul unor oameni, care cred eu că merită să primească ce este mai bun de la viaţă. Şi să nu fie judecaţi fără să fie cunoscuţi.

Căci violatori, agresori de neveste, hoţi, beţivi, sunt peste tot! Nu doar la Vaslui! Ba, chiar acolo unde te aştepţi cel mai puţin! Există frumuseţe în lume, chiar şi acolo unde ni se spune că e doar urât!

Am văzut normalitatea într-un loc ce ni se prezintă deformat.

Când am început campania de strângere a cărţilor pentru Creşa şi Biblioteca Comunală din Şuletea, nu mi-am imaginat că vor fi atât de multe persoane care vor răspunde pozitiv.

Am primit multe mesaje şi telefoane.

Unul dintre mesaje a venit de la doamna decan a Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Florentina Nitu. Mi-a scris imediat ce a văzut. Să-mi spună că are cărţi, jucării şi materiale didactice pentru copii. Şi că doreşte ca acestea să ajungă la copiii din Comuna Şuletea.

Că, de asemenea, Facultatea de Istorie poate ajuta administraţia comunei Şuletea în acţiunea de realizare a unui muzeu al satului (doamna decan fiind profesor chiar la Patrimoniu Rural). Aşa cum mi-a spus domnul primar că îşi doresc să aibă în comună. Şi să publice prin editura universităţii, monografia satului Răşcani, la un preţ foarte bun.

Această acţiune continuă de vreo trei săptămâni. Şi cu siguranţă va continua, pentru că mai sunt promisiuni de la încă trei edituri.

Am scris iar despre aceste gesturi, pentru a arăta că fapte bune se fac şi se pot face în continuare. Pentru a inspira şi alţi oameni să facă aceste acţiuni. Nu doar pentru această comună. Ci şi pentru altele, pentru că, sunt cu siguranţă şi alte comune în România, unde este nevoie de cărţi, jucării, materiale didactice, CD-uri.

Vreau, de asemenea, să arăt că există şi primari buni, care îşi doresc să facă ceva bun pentru comunitatea care i-a ales şi angajat. Şi mai ales, să înţelegem cat mai multi, că şi în judeţul Vaslui sunt oameni minunaţi. Că cei din judeţul Vaslui nu sunt toţi aşa cum ni se dă de înţeles urmărind presa, oricare ar fi aceasta” scrie minunata doamna Mihalcea pe pagina sa de socializare.

Un gest mic care poate schimba mentalități, un dar care atrage alte fapte pozitive intr-un judet recunoscut in mare parte doar datorită lucrurilor negative. Pana la urma schimbarea incepe cu noi !

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img