marți, 19 martie, 2024

Cand poate fi periculoasa diareea

Distribuie:

Publicat:

Diareea poate fi poate periculoasa atunci cand este netratata,ea reprezinta o cauza majora de morbiditate mai ales la sugari si batrani, pentru ca determina deshidratarea ce impiedica functionarea normala a organismului prin pierderea de lichide si electroliti (sodiu si potasiu), putand duce chiar si la deces. Suprafata corporala a sugarului este cu mult mai mare decat a adultului, motiv pentru care acesta se deshidrateaza foarte usor. La batrani, deshidratarea este mai periculoasa intrucat exista disfunctii ale diferitelor organe(rinichi) si toxinele de orice natura se elimina mai greu.

Care sunt cauzele aparitiei diareei: infectiile bacteriene:provocate de consumarea fie de alimente fie de apa contaminata;cele mai frecvente bacterii ce pot cauza probleme digestive sunt: Campylobacter, Salmonella, Shigella, si Escherichia coli (E. coli); infectiile virale: produse de virusi ca – rotavirus (cel mai frecvent), citomegalovirus, virusul hepatitei, herpes simplex virus; intolerante la alimente:unele persoane au o reactie neobisnuita la consumul diverselor substante, ca de exemplu -lactoza, gluten, diversi indulcitori artificiali; parazitii: cei mai intalniti fiind Giardia lamblia, Entamoeba histolytica si Cryptosporidium; medicamentele: pot duce la aparitia diareei, prin reactiile adverse pe care le determina; dintre acestea cele mai des incriminate sunt: antiacidele, antibioticele, medicamentele antihipertensive, medicamentele utilizate pentru tratarea ritmului neregulat al inimii(antiaritmicele), antiinflamatoriile nesteroidiene(AINS) , suplimentele alimentare care contin magneziu,chimioterapicele; interventiile chirurgicale: fie cele la nivelul stomacului, fie cele de la nivelul colonului, sau la nivelul vezicii biliare (colecistectomie-indepartarea chirurgicala a vezicii biliare), sau la nivelul nervului vag (vagotomie-sectionarea nervului vag) pot determina diareea; alergiile la diferite alimente.

Alte cauze pot fi: calatoria in alta tara (diareea calatorului), sau schimbarea tipului de alimetatie. Diareea acuta este o problema comuna care dureaza 1-3 zile si nu necesita un tratament special pentru vindecare. Prezenta peste 3 zile a unui scaun anormal defineste diareea cronica care poate fi un semn al unor boli.

Cauzele diareei cronice sunt: boala Crohn; colita ulcerativa; cancerul de colon; interventii chirurgicale pe tubul digestiv; diverse infectii severe ca: cele bacteriene, parazitare, sau virale; consumul excesiv de alcool sau de laxative. Si igiena corespunzatoare este foarte importanta, mai ales vara, in prevenirea aparitiei diareei. Deci spalatul riguros pe maini, sub unghii; spalatul adecvat al legumelor si fructelor poate preveni adeseori diareea, intrucat bacteriile se cantoneaza la aceste nivele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img