joi, 28 martie, 2024

Cand se consuma fructele: inainte sau dupa masa?

Distribuie:

Publicat:

Unele persoane nu pot consuma fructe seara, deoarece au o senzatie intensa de balonare. Altele obisnuiesc sa consume fructele imediat dupa ce au luat masa de pranz, in vreme ce altele le consuma ca gustari intre mesele principale. Pana la urma care este regula corecta atunci cand vrem sa includem fructele in planul nostru alimentar zilnic?

Bineinteles ca regula de baza este aceea de a-ti asculta organismul, insa daca ai constatat ca te balonezi foarte tare dupa fructe poate ar fi bine sa schimbi momentul in care le consumi si sa observi daca mai au acelasi efect asupra sistemului digestiv.

Teoretic, specialistii sustin ca fructele nu se consuma niciodata imediat dupa ce ai luat masa, ci doar pe stomacul gol. Astfel ca dimineata, imediat dupa trezire ar fi cel mai bun moment sa optezi pentru fructe. De asemenea, daca obisnuiesti sa le consumi dupa masa este recomandat sa lasi macar 2-3 ore intre masa principala si gustarea care cuprinde un fruct.

Reguli de baza ca sa consumi fructele in mod corect

1. Alege zilnic 2-3 fructe variate pe care sa le consumi

Este de preferat ca aceste fructe sa aiba culori diferite pentru ca astfel vei asigura nutrienti esentiali pentru organism.

Pigmentii care le confera culoarea au un rol extrem de important pentru sanatatea corpului. De exemplu, afinele sunt considerate de majoritatea nutritionistilor ca fructe de baza pe care ar fi bine sa le includem zilnic in meniu, fie proaspete cand sunt in sezon, fie congelate sau sub forma de pulbere. Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, au un rol protector asupra creierului si au foarte putine calorii. Nu te gandi ca trebuie sa le consumi in cantitati impresionante, ci limiteaza-te la un pumn mic de afine (aceasta cantitate inseamna o portie de afine) sau un fruct mediu obisnuit (si acesta se contorizeaza ca fiind o portie).

2. Consuma fructele dimineata, inainte de micul dejun

Este de preferat sa consumi fructele pe stomacul gol daca nu ai probleme de sanatate si ai constatat ca iti fac bine.

3. Daca vrei sa le consumi inainte de masa, nu manca imediat dupa!

Lasa sa treaca un interval de o ora intre fruct si masa principala! Optand pentru acest obicei vei reusi sa mananci mai putin la masa principala si este util persoanelor care vor sa slabeasca. Insa trebuie sa lasi un interval intre fructe si masa propriu-zisa.

4. Nu consuma fructele imediat dupa masa!

Este bine sa lasi sa treaca macar 2-3 ore intre masa principala si gustarea compusa din fructe. De regula, fructele consumate imediat dupa masa favorizeaza balonarea si gazele intestinale, deoarece ele stagneaza in intestin pana se digera alimentele de la masa principala. Acest lucru va determina fermentarea lor si aparitia simptomelor suparatoare de abdomen umflat si uneori chiar dureros.

5. Exsita doua fructe care se pot consuma dupa masa

Kiwi este unul dintre fructele care se consuma imediat dupa masa, deoarece contine o enzima (actinidina) care are rolul de a usura digestia proteinelor, se arata intr-un studiu aparut in US National Library of Medicine National Institutes of Health.

Prin urmare, atunci cand ai luat o masa bogata in proteine (lapte, iaurt, branza, carne, oua, leguminoase, peste) poti sa consumi un fruct de kiwi, deoarece studiile au aratat ca acesta este un bun adjuvant in procesul de digestie.

Ananasul este cel de-al doilea fruct pe care il poti consuma imediat dupa masa.

Acesta contine o enzima numita bromelina si care are un efect similar cu kiwi, ajutand la o buna digestie a proteinelor, dupa cum se arata intr-un studiu aparut in National Center for Biotechnology Information.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img