vineri, 29 martie, 2024

Cand sunt Rusaliile 2019. De cate zile libere vor beneficia romanii!

Distribuie:

Publicat:

Acum ca Sarbatorile Pascale si 1 mai au trecut, oamenii stiu ca urmatoarele zile libere vor fi de Rusalii. Asadar, apare intrebarea, cand sunt Rusaliile 2019 si ce zile libere vor primi de la Guvern.

Sarbatoarea Sfanta a Rusaliilor este praznuita, anual, la 50 de zile de la sarbatoarea Sfintelor Pasti. Anul acesta se vor sarbatori Rusaliile pe 16 iunie. Astfel, romanii vor avea liber pe 16 iunie (duminica), si pe 17 iunie (luni).

Romanii isi pot programa o minivacanta de trei zile, incepand de sambata, 15 iunie, si pana luni, 17 iunie, inclusiv.

Ce reprezinta sarbatoarea Rusaliilor?
Sarbatoarea de Rusalii praznuieste momentul in care Duhul Sfant s-a coborat deasupra ucenicilor lui Iisus, la zece zile dupa ce acesta s-a ridicat la Ceruri, in urma Invierii Sale dupa momentul rastignirii. Rusaliile sunt, asadar, un fel de zi de nastere a Bisericii Crestine.

In sambata Rusaliilor, se pomenesc Mosii de Vara, unul dintre cele mai importante momente dedicate cultului mortilor. In credinta populara se zice ca sufletele mortilor parasesc mormintele in Joia Mare si zboara slobode timp de 50 de zile, apoi se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase.

De Duminica Mare (Rusalii) se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. Aceste obiceiuri se mai pastreaza inca in sate din Bucovina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img