miercuri, 24 aprilie, 2024

Cand trebuie sa soliciti un certificat energetic si cu ce te ajuta?

Distribuie:

Publicat:

Tranzactiile imobiliare sunt tranzactii costisitoare, care duc la cheltuieli mari de timp si de bani. O tranzactie reusita este cea in care birocratia nu pune probleme si in care totul se misca cu usurinta. Unul dintre cele mai importante documente de care orice tranzactie imobiliara are nevoie este un certificat energetic. Este o atestare care ofera informatii relevante despre cladirea ce urmeaza a fi instrainata si are scopul de a reduce consumul de energie in Uniunea Europeana, de a creste consumul de energie regenerabila si de a eficientiza tranzactiile cu imobile.
Fiind in Uniunea Europeana, Romania impune prezenta unui certificat energetic pentru aproape orice tip de cladire, cu mici exceptii. 

De la cine se poate obtine un certificat energetic?

Auditorul energetic este cel care poate sa emita un astfel de act. In Romania exista doua tipuri de auditori energetici: de gradul I si de gradul II. 
Ambele variante pot sa redacteze certificate energetice, insa auditorul de gradul I are capacitatea de a face si un audit energetic complet si de a oferi sfaturi legate de eficientizarea consumului.
In cazul unui auditor de gradul II, optiunile sunt limitate, insa cei care au nevoie strict de un certificat energetic pot apela la acesta.

Cand este nevoie de un certificat energetic?

Certificarea energetica este necesara indiferent ca te afli de partea cumparatorului sau de partea vanzatorului. 
Pentru vanzatori, importanta este mai mare, in conditiile in care un contract fara certificat energetic poate sa fie declarat oricand nul. 
In cazul cumparatorului, un astfel de document ofera garantie asupra faptului ca imobilul este eficient din punct de vedere energetic si ca nu genereaza costuri uriase. 

Ce beneficii obtine vanzatorul din certificarea energetia?

Poate sa creasca valoarea imobilului pe care il comercializeaza. Daca acesta se afla in clasa A, B, sau C, are din start o valoare mai mare iar daca se afla intr-o alta clasa exista posibilitatea de imbunatatire.
Are toate parghiile necesare pentru a obtine pretul corect pentru bunul pe care il vinde.

Ce beneficii obtine cumparatorul din certificarea energetica?

Se bucura de toate informatiile importante legate de cladirea pe care o cumpara, inclusiv de informatii legate de emisiile de CO2 ale locuintei;
Nu risca sa plateasca pentru un bun cu valoare mai mica decat cea de piata.

Date fiind aceste avantaje, un certificat energetic este o achizitie cu adevarat inteligenta, mai ales ca ofera si alte avantaje majore, pe termen lung si scurt:
Este ieftin. De regula, cei care apeleaza la un auditor nu platesc mai mult de cateva sute de lei. Pentru o garsoniera pretul incepe de la 130 de lei, iar pentru un apartament de pana la 5 camere ajunge la 180 de lei.
Ofera informatii utile. Informatiile sunt extrem de importante si sunt valabile timp de 10 ani. Acestea pot ajuta la obtinerea unor costuri mai mici pentru incalzire si pot elimina pierderile de caldura. 
Ajuta la cresterea valorii imobilului. Cladirile cu certificare energetica si cu audit energetic pot sa aiba un avantaj major in fata altor cladiri. Acestea pot fi reparate in asa fel incat sa aiba o valoare mai mare si sa fie vanduta pentru sume mai mari de bani. Reprezinta o dovada de responsabilitate civica. Certificarea energetica ofera informatii importante despre emisiile de dioxid de carbin din locuinta. In felul acesta, se pot gasi mai usor solutii pentru eliminarea emisiilor si pentru o protectie cat mai buna a mediului inconjurator.
Ceea ce este cert este ca un certificat energetic este un document esential pentru orice vanzare de locuinte si este cat se poate de util.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img