joi, 18 aprilie, 2024

Cardiomegalia. Cauzele inimii marite

Distribuie:

Publicat:

Inima se poate mari, caz in care vorbim de cardiomegalie, prin mai multe mecanisme: prin dilatarea sau prin ingrosarea peretelui ce pot avea mai multe cauze. Cardiomegalia nu se defineste ca fiind o boala ci un semn de suferinta al inimii datorata mai multor boli sau in cazul sportivilor o stare normala.

Ea poate fii depistata cu ajutorul electrocardiogramei sau a examinarii ecografice, realizata de medicul cardiolog, ce permite observarea mecanismului de declansare si se poate stabili tratamentul adecvat.

Cauzele cardiomegaliei
Cardiomegalia este cauzata, de cele mai multe ori, de insuficienta cardiaca ce reprezinta incapacitatea inimii de a mai face fata sarcinilor uzuale si are ca urmare dilatarea pentru a-si mentine un debit normal. Aceasta poate poate fii provocata de un infarct sau aparitia unor boli toxice precum cardiomiopatia alcoolica.

Ca urmare fiziologica la un sportiv de performanta sau cauza a unei boli rare precum cardiopatia hipertrofica ce se transmite genetic e apare cardiomegalia prin hipertrofia cordului. In primul caz pacientul trebuie, dupa aflarea diagnosticului de cardiomegalie, sa fie instiintat de cauze, iar in momentul in care renunta la efortul constant, inima va redeveni la dimensiunile normale.

Pentru ca inima sa ajunga din nou la dimensiunile normale, un pacient hipertensiv va urma un tratament pentru hipertensiune, unui pacient ce sufera de cardiomiopatie alcoolica i se va interzice consumul de alcool, unul cu infarct i se va recomanda un tratament specific, iar daca un pacient acuza stenoza aortica sau insuficienta aortica si face cardiomegalie i se vor inlocui valvele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img