vineri, 29 martie, 2024

Care a fost sfarsitul lui Burebista?

Distribuie:

Publicat:

Care a fost sfarsitul lui Burebista? Informaţii exacte cu privire la acest eveniment lipsesc cu desăvârşire. Mai multe teorii susţin faptul că acesta ar fi fost asasinat între anii 44-42 în urma unei revolte la palat. Potrivit lui Strabon, el “a pierit din pricina unei răscoale mai înainte ca romanii să apuce a trimite o armată împotriva lui”.

Nici despre cei ce au conspirat împotriva să nu există date exacte. Cele mai multe date duc însă spre romani care ar fi plănuit asasinatul lui Burebista.

O altă ipoteză arată faptul că prin deciziile politice luate de Burebista ar fi împins Dacia într-un conflict cu Roma. Chiar Deceneu l-ar fi înlăturat pe acela al cărui principal consilier şi colaborator fusese atâţia ani. Acesta îşi dorea o nouă politică pentru regatul dac.

Care a fost sfarsitul lui Burebista?

Personalitatea regelui dac este prezentată ca fiind extrem de complexă. A fost intemeitorul statului dac, unificatorul pe plan politic al lumii geto-dacice. Este creatorul sistemului de fortificaţii din Munţii Orastiei, apărătorul independenţei Daciei.

Este considerat a fi regele care a înţeles comandamentele vremii sale şi care a ştiut să găsească cele mai potrivite soluţii pentru a-şi atinge scopurile politice.

Trebuie privit ca un om politic clar văzător şi ca un mare comandant, iar epoca sa că una din cele mai importante din trecutul istoric al poporului nostru.

“…Burebista, getul, luând conducerea poporului său a ridicat pe oamenii aceştia … aşa încât în câţiva ani, a întemeiat o mare stăpânire şi a supus geţilor aproape pe toţi vecinii;

…ba era de mare primejdie şi pentru romani, pentru că trecea Dunărea fără să-i pese de nimeni şi prada Tracia până în Macedonia şi în Iliria, iar pe Celţi cei ce se amestecaseră cu tracii şi ilirii i-a pustit cu totul…”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img