miercuri, 24 aprilie, 2024

Care chimicale din cosmetice pot cauza infertilitate si cancer la san

Distribuie:

Publicat:

Trebuie sa fim mai atenti la substantele chimice pe care le contin produsele de frumusete si cele de igiena pe care le folosim, atentioneaza unii specialisti, citati de independent.co.uk. Amestecul de chimicale din produsele destinate infrumusetarii pot afecta fertilitatea femeilor si chiar cauza cancer, potrivit unui studiu publicat in jurnalul „Environment International“, citat de independent.co.uk. 

Cercetarea a fost realizata de specialisti de la Universitatea George Mason, Virginia, si arata ca substantele chimice utilizate frecvent in produsele de frumusete si ingrijire schimba nivelul hormonilor reproductivi. Oamenii de stiinta au analizat probe de urina provenite de la 143 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani care nu sufereau de boli cronice si nici nu foloseau contraceptive. Ei sunt de parere ca aceste substante chimice de tipul parabenilor – conservanti utilizati in produsele cosmetice – benzofenoni – folositi la filtrele UV si bisfenol A, gasite in urina, au determinat niveluri anormale ale hormonilor reproductivi – estrogen si progesteron. 

Excesul de estrogen are legatura cu fibrozele si menstruatiile neregulate, nivelul scazut impiedicand maturizarea ovulelor si eliberarea lor de catre ovare. Prea mult progesteron este asociat cu un risc mai mare de cancer la san si sangerari vaginale anormale, in timp ce despre bisfenol A – compus chimic care se gaseste in plastice – se crede ca poate provoca infertilitate. Dr. Anna Pollack, profesor asistent de sanatate publica la universitatea care a efectuat studiul, a declarat ca aceasta cercetare este prima care s-a axat pe felul in care amestecul de chimicale utilizate frecvent influenteaza activitatea hormonala a femeilor sanatoase si de varsta reproductiva. „Ceea ce trebuie sa intelegem in urma acestui studiu este ca trebuie sa fim mai atenti fata de substantele folosite la astfel de produse“. Avem indicii potrivit carora chimicalele precum parabenii pot creste nivelul de estrogen, a mai spus aceasta, dar e nevoie de studii suplimentare pentru a putea demonstra cu riscul in aparitie a cancerului la san.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img