News Flash:

Care este doza zilnica de antioxidanti recomandata?

8 Septembrie 2015
767 Vizualizari | 0 Comentarii
Aparatele care masoara nivelul de antioxidanti din corpul nostru, masoara de fapt cantitatea de TE (Trolox Equivalents). Un barbat consuma in mod ideal circa 2500 de calorii intr-o zi, pentru care organismul sau ar avea nevoie de 11000 TE.

Femeile consuma in medie 1800 de calorii intr-o zi, de aici rezultand un necesar zilnic de aproximativ 8000 TE. Sunt numere greu de masurat in farfurie.

Din pacate, studiile spun ca oamenii obisnuiti nu reusesc sa atinga nici macar jumatate din necesarul de antioxidanti. Cum poti tu sa faci asta? Nu face calcule! Consuma cat de multe legume si fructe poti! De la 5 portii zilnice in sus! Prefera legumele fructelor daca ai nevoie sa slabesti.

Exemple oferite de medicul nutritionist Cristian Panaite, fondator al Clinicii de Nutritie Kilostop

Un exemplu insuficient: Dimineata o banana – 1037 TE, la pranz salata iceberg – 144 TE, 50 g de castravete – 60 TE, compot de piersici la desert – 411 TE. La cina o portie de mazare si morcov – 454 TE, inca o salata mai mare – 204 TE si 100 de grame de pepene rosu – 216 TE. E nevoie de 7 portii de legume si fructe ca sa ajungem la un total de 2526 TE, un sfert din necesar.

Uite un super-exemplu: Dimineata 75g de afine – 9019 TE, la pranz o portie de 200g de fasole rosie fiarta – 6864 TE, 10 frunze de salata rosie – 1213 TE si un mar rosu bot de iepure – 5900 TE. Inca nu am ajuns la cina si avem mai mult de dublu. Aproape 23.000.

“Carbohidratii sunt “combustibilul” folosit de organismul nostru sa produca energie. Din pacate, procesul de oxidare a carbohidratilor simpli (zahar, glucoza – cei rai) lasa in urma un dezastru: radicali liberi (cei urati). Daca bei apa cu zahar (nu ridica din sprancene, adica aproape orice suc din comert), nivelul oxidativ din sangele tau creste progresiv (si ametitor!) in urmatoarele ore. Daca nu consumi legume si fructe bogate in antioxidanti, corpul tau intra intr-o stare pro-oxidativa, in care radicalii liberi oxideaza grasimile din sange si pregatesc teren favorabil pentru boli cardiovasculare”, explica dr. Cristian Panaite, medic nutritionist si fondator al Clinicii de Nutritie Kilostop, potrivit eva.ro.

Cum poti evita si contracara acest dezastru? Alege sa mananci alimente “adevarate”, integrale, (cei buni) care vin la pachet cu antioxidanti ce neutralizeaza radicalii liberi produsi de oxidare, recomanda specialistul care sustine ca trebuie sa uiti de zahar, crenvursti, salam si alte alimente procesate, si sa mananci in schimb salate, fructe, legume si cereale integrale la fiecare masa sau gustare.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 36 queries | Mysql time :0.024441 (s)